Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14903
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГриневич, Наталія Євгеніївна-
dc.contributor.authorGrynevych, Nataliia-
dc.contributor.authorСеманюк, Назарій Володимирович-
dc.contributor.authorSemaniuk, Nazariy-
dc.contributor.authorСлюсаренко, Алла Олександрівна-
dc.contributor.authorSliusarenko, Alla-
dc.contributor.authorХом’як, Олександр Андрійович-
dc.contributor.authorKhomiak, Oleksandr-
dc.contributor.authorПрисяжнюк, Наталія Михайлівна-
dc.contributor.authorPrysiazhniuk, Nataliia-
dc.contributor.authorШваб, Валерія Сергіївна-
dc.contributor.authorShvab, Valeriia-
dc.date.accessioned2025-10-24T08:07:20Z-
dc.date.available2025-10-24T08:07:20Z-
dc.date.issued2025-
dc.identifier.citationРибницько-біологічні показники і превенція захворювань коропа звичайного (Cyprinus carpio) за використання у кормах інноваційних добавок / Н.Є. Гриневич, Н.В. Семанюк, А.О. Слюсаренко та ін. // Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. Серія: Ветеринарні науки. – 2025. – Т. 27, № 118. – С. 23-31. doi: 10.32718/nvlvet11804uk_UA
dc.identifier.issn2518–7554-
dc.identifier.issn2518–1327-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14903-
dc.descriptionThe work aimed to comprehensively study the impact of innovative feed additives on the physiological state, growth, and development of common carp (Cyprinus carpio). The object of the research was two-year-old common carp (Cyprinus carpio). Three hundred fish specimens were selected for the experiment, with an average initial weight of ~250 g. All selected fish were divided into three groups of 100 specimens each: the Control group (C) received standard feed without innovative additives. Experimental group 1 received feed with the prebiotic inulin. Experimental group 2 received feed with probiotics containing Bacillus spp. and Lactobacillus spp. The studies found that at the end of the year, the live weight of fish receiving innovative additives was higher, compared to the control group, by 70 g when using inulin and by 120 g when using probiotics. Optimal growth of carp is observed at water temperatures of 20–24 °C (June– August), after which the growth rate decreases. Adding inulin and probiotics to the feed improves protein digestion. It increases the moisture content of the intestinal contents, especially in the group with probiotics, reducing their fat component and carbohydrate content. Inulin also positively affects the composition of the intestinal contents, especially in terms of protein digestion, but its effect is less pronounced than that of probiotics. Adding inulin and probiotics improves the sanitary condition of water bodies, an essential factor in maintaining fish health and ecological balance. Both additives demonstrate a similar effect in reducing microbial pollution, which indicates their effectiveness in improving the quality of the aquatic environment. Feeding fish with probiotics and inulin significantly improves their productivity, increases survival, feed digestion, and contributes to greater weight gain. The most effective probiotics provided the highest average daily gain, the best feed conversion ratio, and maximum survival.uk_UA
dc.description.abstractМета роботи полягала у комплексному дослідженні впливу інноваційних добавок у кормах на фізіологічний стан, ріст та розвиток коропа звичайного (Cyprinus carpio). Об’єктом досліджень слугували дворічки коропа звичайного (Cyprinus carpio). Для постановки досліду було відібрано 300 екземплярів риб, у яких середня початкова маса становила ~250 г. Усі відібрані риби були розділені на три групи по 100 екземплярів у кожній: Контрольна група (К) одержувала стандартний корм без інноваційних добавок. Дослідна група 1 одержувала корм із пребіотиком інуліном. Дослідна група 2 одержувала корм із пробіотиками, що містили Bacillus spp. і Lactobacillus spp. Дослідженнями встановлено, що наприкінці року жива маса риб, які отримували інноваційні добавки, на кінець року виявилася вищою, порівняно з контрольною групою, на 70 г за застосування інуліну і на 120 г при застосуванні пробіотиків. Оптимальний ріст коропа спостерігається за температури води 20–24 °C (червень–серпень), після чого темпи росту знижуються. Додавання інуліну та пробіотиків до корму поліпшує засвоєння білків і підвищує вологість вмісту кишечнику, особливо в групі з пробіотиками, зменшує його жирову складову і вміст вуглеводів. Інулін також позитивно впливає на склад вмісту кишечнику, особливо в аспекті білкового засвоєння, але його вплив менш виражений порівняно із пробіотиками. Додавання інуліну та пробіотиків поліпшує санітарний стан водойм, що є важливим фактором для підтримки здоров’я риб і екологічної рівноваги. Обидві добавки демонструють схожий ефект щодо зниження мікробного забруднення, що свідчить про їхню ефективність у поліпшенні якості водного середовища. Згодовування рибам кормів із пробіотиками та інуліном значно поліпшує її продуктивні показники, підвищує виживаність, засвоєння корму та сприяє більшому приросту маси. Найефективнішими виявилися пробіотики, які забезпечили найвищий середньодобовий приріст, найкращий коефіцієнт конверсії корму та максимальну виживаність.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherНауковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицькогоuk_UA
dc.subjectаквакультураuk_UA
dc.subjectрибне господарствоuk_UA
dc.subjectставuk_UA
dc.subjectрибницько-біологічні показникиuk_UA
dc.subjectдворічка коропа звичайного (Cyprinus carpio)uk_UA
dc.subjectпоказники ростуuk_UA
dc.subjectвміст шлунково-кишкового трактуuk_UA
dc.subjectздоров’я рибиuk_UA
dc.subjectгодівляuk_UA
dc.subjectкормиuk_UA
dc.subjectінулінuk_UA
dc.subjectпробіотикиuk_UA
dc.subjectaquacultureuk_UA
dc.subjectfisheriesuk_UA
dc.subjectponduk_UA
dc.subjectfish biological indicatorsuk_UA
dc.subjecttwo-river common carp (Cyprinus carpio)uk_UA
dc.subjectgrowth indicatorsuk_UA
dc.subjectgastrointestinal tract contentuk_UA
dc.subjectfish healthuk_UA
dc.subjectfeedinguk_UA
dc.subjectfeeduk_UA
dc.subjectinulinuk_UA
dc.subjectprobioticsuk_UA
dc.titleРибницько-біологічні показники і превенція захворювань коропа звичайного (Cyprinus carpio) за використання у кормах інноваційних добавокuk_UA
dc.title.alternativeFishery-biological indicators and disease prevention of common carp (Cyprinus carpio) due to the use of innovative additives in feeduk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc639.3.043.13uk_UA
dc.identifier.doi10.32718/nvlvet11804-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
rybnytsko-biolohichni_pokaznyky.pdf516,78 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.