Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12194
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorІльдус, Ібатулін Ібатуллович-
dc.contributor.authorIldus, Ibatulin-
dc.contributor.authorНедашківський, Володимир Михайлович-
dc.contributor.authorNedaskivsky, Volodymyr-
dc.contributor.authorГолембівський, Сергій Олегович-
dc.contributor.authorGolembivsky, Serhiy-
dc.contributor.authorАртімонова, Ірина Вікторівна-
dc.contributor.authorArtimonova, Iryna-
dc.contributor.authorПрисяжнюк, Наталія Михайлівна-
dc.contributor.authorPrysiazhnyuk, Natalia-
dc.date.accessioned2024-07-08T07:18:03Z-
dc.date.available2024-07-08T07:18:03Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationПроблеми та перспективи функціонування агропродовольчих ланцюгів у м’ясному скотарстві України / Ібатулін І., Недашківський В., Голембівський С. та ін. // Економічний аналіз. - 2024. -Том 34. № 2. С. 8–20. DOI: https://doi.org/10.35774/econa2024.02.008uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12194-
dc.descriptionIntroduction. In the meat balance of Ukraine, beef and veal have a decisive place, which cannot be replaced, since each of these types of meat has specific taste properties, amino acid composition and nutritional value. However, a sharp decline in the production of livestock meat products during the years of market transformations led to a significant reduction in the population's consumption of beef and veal against the background of a decrease in the supply of domestic meat and a significant increase in its imported supplies in frozen form. The problem can be successfully solved only through the development of specialized meat cattle breeding. Method (methodology). To implement the tasks set in the article, the following methods and techniques were used: monographic and graphic - for a comprehensive study of the current state of production of meat and livestock products and the determination of factors affecting its effectiveness; selective - for a detailed survey of individual livestock farms; abstract-logical, calculation-constructive and balance - when justifying indicators of the development of production and consumption of beef and veal for the future, as well as the size of state support. The results. On the basis of the conducted research, it was established that measures to fundamentally improve the situation in all segments of animal husbandry and raw meat processing are necessary to ensure food independence and security of Ukraine. The industry requires significant financial support from the state, including by reducing credit rates, timelyuk_UA
dc.description.abstractВступ. У балансі м’яса України визначальне місце належить яловичині та телятині, замінити які неможливо, оскільки кожний із цих видів м’яса має специфічні смакові властивості, амінокислотний склад і харчову цінність. Однак різкий спад обсягів виробництва м’ясної продукції скотарства у роки ринкових перетворень призвів до значного скорочення споживання населенням яловичини та телятини на фоні зменшення пропозиції вітчизняного м’яса і значного зростання його імпортних поставок у замороженому вигляді. Проблему можна успішно вирішити лише за рахунок розвитку спеціалізованого м'ясного скотарства. Метод (методологія). Для реалізації поставлених у статті завдань використовувалися на-ступні методи та прийоми: монографічний і графічний – для комплексного вивчення сучасного стану виробництва продукції м’ясного скотарства та визначення факторів, що впливають на його ефективність; вибірковий – для детального обстеження окремих господарств з вирощування ВРХ; абстрактно-логічний, розрахунково-конструктивний та балансовий – при обґрунтуванні показників розвитку виробництва і споживання яловичини та телятини на перспективу, а також розмірів державної підтримки. Результати. На основі проведених досліджень встановлено, що для забезпечення продовольчої незалежності і безпеки України необхідні заходи щодо докорінного поліпшення ситуації в усіх сегментах тваринництва та переробки м’ясосировини. Галузь вимагає істотної фінансової підтримки з боку держави, в тому числі за рахунок зниження кредитних ставок, своєчасних виплат дотацій, врегулювання зовнішньої торгівлі продуктами тваринництва, і в кінцевому підсумку підвищення конкурентоспроможності вітчизняного м’яса як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках. Враховуючи низький попит на яловичину на внутрішньому ринку в наслідок низької купівельної спроможності населення та культури харчування основним вектором реалізації великої рогатої худоби є експорт. З цією метою на рівні держави запропоновані заходи, які спрямовані на нарощування експортного потенціалу в м’ясному скотарстві.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherТернопільський національний економічний університетuk_UA
dc.subjectм’ясне скотарство; агропродовольчий ланцюг; експорт; ефективність; товарорух; якість.uk_UA
dc.subjectmeat cattle breeding; agro-food chain; export; efficiency; goods traffic; quality.uk_UA
dc.titleПроблеми та перспективи функціонування агропродовольчих ланцюгів у м’ясному скотарстві Україниuk_UA
dc.title.alternativeProblems and prospects of the functioning of agricultural chains in the meat breeding of Ukraineuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc338.439.4:637.5(477)uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття_Економічний аналіз.pdf662,31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.