Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9757
Назва: Новий екстрасильний сорт пшениці м′якої озимої Мудрість одеська адаптований до посушливих умов
Інші назви: The new extra-strong variety of soft winter wheat Mudrist Odeska is adapted to arid conditions
Автори: Хахула, Валерій Семенович
Khakhula, Valerii
Уліч, О.Л.
Ulich, O.
Ключові слова: пшениця;wheat;сорт;sort;адаптивні властивості;adaptive properties;якість зерна;grain quality;урожайність;crop capacity;білок;white;клейковина;gluten;сила борошна;flour strength
Дата публікації: 2022
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університе
Бібліографічний опис: Хахула В.С. Новий екстрасильний сорт пшениці м′якої озимої Мудрість одеська адаптований до посушливих умов / В.С. Хахула, О.Л. Уліч // Аграрна освіта та наука: досягнення і перспективи розвитку: матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції (Біла Церква, 30-31 березня 2022 р.). – Біла Церква: БНАУ, 2022. – С. 9-13.
Короткий огляд (реферат): Досліджено продуктивність, якість зерна та адаптивні властивості нового сорту пшениці м′якої озимої Мудрість одеська в порівнянні зі стандартом Подолянка. Установлено, що новий сорт Мудрість одеська за багатьма параметрами морфологічних ознак, агробіологічних властивостей і особливо якісних показників зерна значно відрізняються від інших зареєстрованих сортів. За сортотипом Мудрість одеська подібна першому універсальному сорту Альбатрос одеський, який за комплексом агробіологічних цінних ознак є шедевром вітчизняної селекції. Сорт має підвищену потребу в яровизації (40-45 діб), що вважається певним позитивом, так як затримується початок розвитку зачатків репродуктивних органів в осінній період, підвищується стійкість генотипу до несприятливих чинників у період зимівлі. Визначено, що зерно сорту Мудрість одеська містить не тільки високу масову частку білка (13,3-14,6 %) і клейковини (29-34 %), але й володіє специфічними максимально вираженими фізико-технологічними показниками екстра сильної пшениці із силою борошна 486-527 а.о., що перевищує сорт-стандарт Подолянку на 0,7-1,2 % за масовою часткою білка, на 2-3 % за масовою часткою клейковини та на 90-130 а.о. за силою борошна. Сорт поєднує в собі ряд важливих генетично обумовлених властивостей – добру продуктивність, високу силу борошна та посухостійкість.
Опис: Productivity, grain quality and adaptive properties of a new wheat variety were studied the mild winter Wisdom of Odesa compared to the Podolyanka standard. It was established that the new variety The wisdom of Odesa according to many parameters of morphological features, agrobiological properties and especially the quality indicators of the grain are significantly different from other registered varieties. By by variety type Mudrist Odeska is similar to the first universal variety Albatros Odesa, which is a complex of valuable agrobiological traits is a masterpiece of domestic selection.The variety has a high the need for vernalization (40-45 days), which is considered a certain positive, since the start is delayed development of the rudiments of reproductive organs in the autumn period, the resistance of the genotype to adverse factors during the winter period increases. It was determined that the grain of the Wisdom of Odesa variety contains no only a high mass fraction of protein (13.3-14.6%) and gluten (29-34%), but also has specific the most pronounced physical and technological indicators of extra strong wheat with strength flour 486-527 a.o., which exceeds the standard variety Podolyanka by 0.7-1.2% by mass fraction protein, by 2-3% by mass fraction of gluten and by 90-130 a.o. according to the strength of flour.The variety combines in a number of important genetically determined properties - good productivity, high strength flour and drought tolerance.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9757
УДК: 631.526.3-027.31:633.111″324″
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
novyi_ekstrasylnyi.pdf753,95 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.