Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9757
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorХахула, Валерій Семенович-
dc.contributor.authorKhakhula, Valerii-
dc.contributor.authorУліч, О.Л.-
dc.contributor.authorUlich, O.-
dc.date.accessioned2024-02-07T18:29:14Z-
dc.date.available2024-02-07T18:29:14Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationХахула В.С. Новий екстрасильний сорт пшениці м′якої озимої Мудрість одеська адаптований до посушливих умов / В.С. Хахула, О.Л. Уліч // Аграрна освіта та наука: досягнення і перспективи розвитку: матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції (Біла Церква, 30-31 березня 2022 р.). – Біла Церква: БНАУ, 2022. – С. 9-13.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9757-
dc.descriptionProductivity, grain quality and adaptive properties of a new wheat variety were studied the mild winter Wisdom of Odesa compared to the Podolyanka standard. It was established that the new variety The wisdom of Odesa according to many parameters of morphological features, agrobiological properties and especially the quality indicators of the grain are significantly different from other registered varieties. By by variety type Mudrist Odeska is similar to the first universal variety Albatros Odesa, which is a complex of valuable agrobiological traits is a masterpiece of domestic selection.The variety has a high the need for vernalization (40-45 days), which is considered a certain positive, since the start is delayed development of the rudiments of reproductive organs in the autumn period, the resistance of the genotype to adverse factors during the winter period increases. It was determined that the grain of the Wisdom of Odesa variety contains no only a high mass fraction of protein (13.3-14.6%) and gluten (29-34%), but also has specific the most pronounced physical and technological indicators of extra strong wheat with strength flour 486-527 a.o., which exceeds the standard variety Podolyanka by 0.7-1.2% by mass fraction protein, by 2-3% by mass fraction of gluten and by 90-130 a.o. according to the strength of flour.The variety combines in a number of important genetically determined properties - good productivity, high strength flour and drought tolerance.uk_UA
dc.description.abstractДосліджено продуктивність, якість зерна та адаптивні властивості нового сорту пшениці м′якої озимої Мудрість одеська в порівнянні зі стандартом Подолянка. Установлено, що новий сорт Мудрість одеська за багатьма параметрами морфологічних ознак, агробіологічних властивостей і особливо якісних показників зерна значно відрізняються від інших зареєстрованих сортів. За сортотипом Мудрість одеська подібна першому універсальному сорту Альбатрос одеський, який за комплексом агробіологічних цінних ознак є шедевром вітчизняної селекції. Сорт має підвищену потребу в яровизації (40-45 діб), що вважається певним позитивом, так як затримується початок розвитку зачатків репродуктивних органів в осінній період, підвищується стійкість генотипу до несприятливих чинників у період зимівлі. Визначено, що зерно сорту Мудрість одеська містить не тільки високу масову частку білка (13,3-14,6 %) і клейковини (29-34 %), але й володіє специфічними максимально вираженими фізико-технологічними показниками екстра сильної пшениці із силою борошна 486-527 а.о., що перевищує сорт-стандарт Подолянку на 0,7-1,2 % за масовою часткою білка, на 2-3 % за масовою часткою клейковини та на 90-130 а.о. за силою борошна. Сорт поєднує в собі ряд важливих генетично обумовлених властивостей – добру продуктивність, високу силу борошна та посухостійкість.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherБілоцерківський національний аграрний університеuk_UA
dc.subjectпшеницяuk_UA
dc.subjectwheatuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectsortuk_UA
dc.subjectадаптивні властивостіuk_UA
dc.subjectadaptive propertiesuk_UA
dc.subjectякість зернаuk_UA
dc.subjectgrain qualityuk_UA
dc.subjectурожайністьuk_UA
dc.subjectcrop capacityuk_UA
dc.subjectбілокuk_UA
dc.subjectwhiteuk_UA
dc.subjectклейковинаuk_UA
dc.subjectglutenuk_UA
dc.subjectсила борошнаuk_UA
dc.subjectflour strengthuk_UA
dc.titleНовий екстрасильний сорт пшениці м′якої озимої Мудрість одеська адаптований до посушливих умовuk_UA
dc.title.alternativeThe new extra-strong variety of soft winter wheat Mudrist Odeska is adapted to arid conditionsuk_UA
dc.typeТези доповідей, Матеріали конференційuk_UA
dc.identifier.udc631.526.3-027.31:633.111″324″uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
novyi_ekstrasylnyi.pdf753,95 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.