Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9317
Назва: Агропродовольча система: структура та особливості функціонування
Інші назви: Agriculture system: structure and features of functioning
Автори: Варченко, Ольга Олександрівна
Varchenko, Olga
Ключові слова: агропродовольча система (АПС), виробничозбутовий ланцюг, стала АПС, учасники АПС, бізнес-процеси, традиційні АПС, сучасні АПС, змішані АПС;agro-food system (AFS), production and marketing chain, sustainable AFS, AFS participants, business processes, traditional AFS, modern AFS, mixed AFS
Дата публікації: 2023
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Варченко О.О. Агропродовольча система: структура та особливості функціонування / О.О. Варченко // Економіка та управління АПК. – 2023. – № 1. – С. 39–51.
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто теоретичні засади формування агропродовольчої системи (АПС) та комплексну характеристику її складових елементів, які включають еволюцію наукових концепцій, принципи, пріоритетні завдання в аспекті реалізації принципів сталого розвитку. Узагальнено підходи до розуміння категорії АПС, яка охоплює процеси виробництва, розподілу, обміну та споживання благ, а також зв’язки та відносини між товаровиробниками та споживачами матеріальних благ та послуг. Метою статті є обґрунтування засад формування та розвитку АПС в контексті парадигми сталого розвитку та стійкості щодо забезпечення продовольчої безпеки країни та світу на основі структурно-функціонального визначення її складових елементів та висвітлення взаємозалежності та взаємозв’язків між ними. Представлено загальну концепцію АПС та запропоновано визначати її стійкість на основі концепції сталого розвитку, забезпечення умов для розширеного відтворювального процесу ресурсів, раціонального розміщення сільськогосподарського виробництва та збалансованого розвитку рослинництва та тваринництва. Узагальнено моделі АПС та виділено подібності та відмінності між ними в аспекті організації діяльності, поведінки споживачів тощо. Розглянуто АПС на основі структурно-функціонального змісту її складових та охарактеризовано основних учасників, діяльність яких зорієнтована на забезпечення відтворювального процесу, формування самодостатнього продовольчого балансу та обґрунтованої величини експортного потенціалу. Узагальнено класифікаційні ознаки АПС як інтегрованої багатогалузевої системи та окреслено її характеристики в аспекті реалізації соціо-еколого-економічних цілей сталого розвитку. Запропоновано дефініцію АПС як сукупності господарюючих суб’єктів, які здійснюють бізнес-процеси, та діяльності від виробництва сільськогосподарської продукції - до її споживання, переробки та утилізації відходів з додержанням принципів сталого розвитку, що сприяє досягненню Цілей сталого розвитку (ЦСР). Представлено багаторівневу систему агропродовольчої системи, що дозволяє проводити комплексний аналіз щодо виявлення залежностей, зв’язків та впливів між її учасниками.
Опис: The article examines the theoretical foundations of the agro-food system (AFS) formation and a comprehensive description of its constituent elements, which include the evolution of scientific concepts, principles, and priority tasks in the aspect of implementing the principles of sustainable development. Approaches to understanding the category of AFS are summarized, a system that covers the processes of production, distribution, exchange and consumption of goods, as well as connections and relations between producers and consumers of material goods and services. The purpose of the article is to substantiate the principles of the formation and development of the AFS in the context of sustainable development paradigm and sustainability in order to ensure food security of the country and the world based on the structural and functional definition of its constituent elements and highlighting the interdependence and interrelationships between them. The general concept of AFS is presented and it is proposed to determine its sustainability on the basis of the concept of sustainable development, provision of conditions for the extended reproductive process of resources, rational placement of agricultural production and balanced development of crop and animal husbandry. AFS models are summarized and similarities and differences between them are highlighted in terms of organization of activities, consumer behavior, etc. The AFS is considered on the basis of the structural and functional content of its components and the main participants are characterized, whose activities are aimed at ensuring the reproduction process, the formation of a self-sufficient food balance and a reasonable amount of export potential. The classification features of the AFS as an integrated multi-sectoral system are summarized and its main characteristics are outlined in the aspect of realizing the socio-ecological and economic goals of sustainable development. The definition of the AFS as a set of business entities that carry out business processes and activities from the production of agricultural products to their consumption, processing and disposal of waste in accordance with the principles of sustainable development, which contributes to the achievement of the sustainable development goals (SDGs), is proposed. A multi-level system of the AFS is presented, which allows for a comprehensive analysis to identify dependencies, connections and influences between its participants.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/9317
ISSN: 2310-9262 (print); 2415-7554 (online)
УДК: 338.439.02
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
varchenko_econ_39-51.pdf610,74 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.