Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/915
Title: Онтогенетичні особливості функціонування антиоксидантної системи перепелів
Other Titles: Peculiarity of ontogenesis functionality of quail antioxidant system
Authors: Цехмістренко, Світлана Іванівна
Tsekhmistrenko, Svitlana
Чубар, Ольга Миколаївна
Chubar, Olga
Keywords: перепели;печінка;антиоксидантна система;пероксидне окиснення ліпідів;quail;antioxidant system;lipid peroxide oxidation;антиоксидантная система;перекисное окисление липидов;перепела
Issue Date: 2010
Publisher: Білоцерківський національний аграрний університет
Abstract: Показано, що високий рівень продуктів пероксидного окиснення ліпідів у печінці добових перепелят у періоди інтенсивного росту (до 14-ї доби), статевого дозрівання (21–28-а доба) та становлення яйцекладки (42–49-а доба) зумовлює компенсаторне зростання активності ферментів антиоксидантної системи. Вміст каротину та жиророзчинних вітамінів (А, Е) у печінці 49–70-добових перепелів знижується, що пов’язано із мобілізацією вітамінів із депо на формування складових компонентів яйця. It was shown that high product level peroxide lipid oxidation in one-day quails liver tissues in periods of the intensive growing (on 14-th day), sexual dimorphism (between 21st and 28th day) and formations of the ovipositor processes (42-49th day) causes compensatory growing of antioxidative ferment activity. The carotin contentses and liposoluble vitamin (А, E) in 49-70-dayly quails liver tissues brings down, that is connected with vitamins mobilization from depot on egg component forming. Показано, что высокий уровень продуктов перекисного окисления липидов в печени суточного перепела в периоды интенсивного роста (по 14-е сутки), полового созревания (21–28-а доба) и становления процессов яйцекладки (42– 49-а доба) вызывает компенсаторное повышение активности антиоксидантных ферментов. Снижение содержания каротина, ретинола и токоферола в печени перепела в 49–70-суточном возрасте обусловлено мобилизацией витаминов из депо на формирование составляющих компонентов яйца.
Description: Цехмістренко С.І.Онтогенетичні особливості функціонування антиоксидантної системи перепелів // С.І. Цехмістренко, О.М. Чубар // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: Зб. наук. праць. – Біла Церква. – 2010. – В. 3 (72). – С. 115–119
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/915
ISSN: 2310-9289
metadata.dc.identifier.udc: 636.6:611.018.4:577.125.33/.8
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Ontohenetychni_ osobl.pdf663,85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.