Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8551
Назва: Токсичність, мікробіологічні показники та амінокислотний склад органічної кормової добавки Грінат
Інші назви: Toxicity, microbiological parameters and amino acid composition of the organic feed additive Grinat
Автори: Якубчак, Ольга Миколаївна
Yakubchak, Olha
Тишківська, Наталія Василівна
Tishkіvska, Natalii
Тишківський, Михайло Ярославович
Tishkivskiy, Mykhailo
Ключові слова: токсичність;Colpoda steinii;Грінат;амінокислоти;плісняві гриби;Maldi Tof;Bacillus megaterium;Staphylococcus hominis A. Alternate;C. cladosporioides;Greenate;general toxicity;amino acids;molds
Дата публікації: 2022
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Якубчак О.М. Токсичність, мікробіологічні показники та амінокислотний склад органічної кормової добавки Грінат / О.М. Якубчак, Н.В. Тишківська, М.Я. Тишківський // Наук. вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2022. - Вип. 1. - С.110-119.Doi: 10.33245/2310-4902-2022-173-1-110-119
Короткий огляд (реферат): Останнім часом проблема підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин одна із найбільш важливих для ветеринарії. Оскільки селекційно ”запрограмовані“ на максимальну продуктивність тварини виявилися надмірно схильними до впливу антропо-техногенних і біологічних негативних чинників, наслідком цього є зниження їх продуктивності. Проведено токсикологічні, мікробіологічні, мікологічні та хроматографічні дослідження органічної кормової добавки Грінат, до складу якої входять гумінові кислоти. Перспективним є вивчення можливості застосування препаратів, що містять гумінові речовини для підвищення продуктивності сільськогосподарських тварин та птиці, посилення загальної неспецифічної резистентності організму. Враховуючи що сировиною для виготовлення добавки є торф, токсичність, мікологічні та мікробіологічні показники є надзвичайно важливими. Токсикологічними дослідженнями (біопробами на кролях та культурі Colpoda steinii) доведено відсутність токсичних речовин, про що свідчить активність інфузорії колподи впродовж 10 хв та 3 год дослідження, та відсутність гіперемії і запалювальних процесів на шкірі кроля. Кількість пліснявих грибів не перевищує допустимі межі 1,5х102 КУО/г (за нормою 5,0х104 ), якісними дослідженнями ідентифіковано методом мас-спектрометрії плісняві гриби A. Alternate, C. cladosporioides, які належать до сапрофітів і потрапляють до органічної кормової добавка Грінат із решток рослин за їх розкладання. Мікроскопічні гриби Alternaria spp. беруть участь у розкладанні та мінералізації рослинних решток, завдяки ферментному комплексу полігалактуроназа, що надає можливість прилаштовуватись та існувати у різноманітних умовах. Cladosporium spp. зустрічається на відкритому повітрі та у приміщенні, у зіпсованих органічних рештках, продукують вторинні метаболіти, зокрема антибіотики, які є інгібіторами B. subtilis, E. coli та C. albicans. Мікробіологічно методом мас-спектрометрії Maldi Tof виявлено Bacillus megaterium, що належить до ґрунтових бактерій та Staphylococcus hominis, що зустрічається як нешкідливий коменсал на шкірі людей і тварин. Хроматографічно підтверджено наявність незамінних амінокислот: лейцину (0,120 %), валіну (0,089 %), треоніну (0,064 %), фенілаланіну (0,039 %), ізолейцину (0,024 %), гістидину (0,021 %), метіоніну (0,011 %), лізину (0,05 %), триптофану (0,007, що можуть сприяти уникненню дефіциту кормових компонентів у раціонах тварин.
Опис: Recently, the problem of increasing the productivity of farm animals is one of the most important for veterinary medicine. Since the animals “programmed” for maximum productivity by selection turned out to be excessively exposed to anthropogenic and biological negative factors, the result of this is a decrease in their productivity. Conducted toxicological, microbiological, mycological and chromatographic studies of the organic feed additive ˮGreenat“, which includes humic acids. It is promising to study the possibility of using preparations containing humic substances to increase the productivity of farm animals and poultry, to enhance the general nonspecific resistance of the body. Given that peat is the raw material for the manufacture of the additive, toxicity, mycological and microbiological indicators are extremely important. Toxicological studies (bioassays on rabbits and Colpoda steinii culture) proved the absence of toxic substances, as evidenced by the activity of the colpoda infusoria for 10 minutes and 3 hours of the study, and the absence of hyperemia and inflammation on the skin of the rabbit. The number of mold fungi does not exceed the allowable limits of 1.5x102 CFU/g (according to the norm 5.0x104 ), qualitative studies revealed and identified by mass spectrometry the mold fungi A. alternata; C. cladosporioides, which belong to saprophytes and get into the organic feed additive "Grinat" from the remains of plants during their decomposition. Microscopic fungi Alternaria spp. participate in the decomposition and mineralization of plant residues due to the polygalacturonase enzyme complex, which allows them to attach themselves and exist in various conditions. Cladosporium spp. found outdoors and indoors, in degraded organic debris, produce secondary metabolites such as antibiotics that are inhibitors of B. subtilis, E. coli, and C. albicans. Microbiologically, Maldi Tof mass spectrometry detected Bacillus megaterium, which belongs to soil bacteria, and Staphylococcus hominis, found as a harmless commensal on the skin of humans and animals. Chromatographically confirmed the presence of essential amino acids: leucine (0.120%), valine (0.089%), threonine (0.064%), phenylalanine (0.039%), isoleucine (0.024%), histidine (0.021), methionine (0.011%), lysine (0.05%), tryptophan (0.007%). Accordingly, conditionally replaceable and non-essential amino acids, which can help to avoid a shortage of feed components in animal diets.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8551
ISSN: 2310-4902
УДК: 619:616.98:579:636.5
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
toksychnist',_mikrobiologichni.pdf1,56 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.