Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8221
Назва: Підбір та дослідження ефективності заквашувальних препаратів з підвищеною β-галактозидазною активністю
Інші назви: Selection and study of the efficiency of fermenting preparations with sncreased β-galactosidase activity
Автори: Мінорова, Антоніна Володимирівна
Minorova, Antonina
Романчук, Ірина Олегівна
Romanchuk, Irina
Даниленко, Світлана Григорівна
Danylenko, Svitlana
Даниленко, Світлана Григорівна
Danylenko, Svitlana
Крушельницька, Наталя Леонідівна
Krushelnytska, Natalia
Потемська, Оксана Володимирівна
Potemska, Oksana
Наріжний, Сергій Анатолійович
Narizhniy, Serhiy
Ключові слова: лактазна недостаність;штами з β-галактозидазною активністю;композиції штамів;заквашувальні препарати;молоко знежирене;маслянка;модельні молочні суміші;ефективність заквашувальних препаратів;lactase deficiency;strains with β-galactosidase activity;composition of strains;leavening agents;skimmed milk;buttermilk;model milk mixtures;effectiveness of leavening agents
Дата публікації: 2022
Видавництво: ТОВ «БАРМИ»
Бібліографічний опис: Підбір та дослідження ефективності заквашувальних препаратів з підвищеною β-галактозидазною активністю / А. В. Мінорова, І. О. Романчук, С. Г. Даниленко та ін. // Продовольчі ресурси: зб. наук. пр. Ін-т прод. ресурсів НААН України .- К.: ТОВ «БАРМИ» .– 2022 .– Т. 10, № 19 .- С 88-98. https://doi.org/10.31073/foodresources2022-19-10
Короткий огляд (реферат): Предмет дослідження. Розроблення технологій ферментованих молочних продуктів зі зниженим вмістом лактози на основі вторинної молочної сировини. Мета. Провести дослідження щодо відбору штамів молочнокислих та біфідобактерій з β-галактозидазною активністю, створити композиції на їх основі, розробити технологічний регламент заквашувальних препаратів та перевірити їх ефективність на модельних молочних сумішах на основі маслянки та знежиреного молока. Результати. Здійснено скринінг штамів різних таксономічних груп за ознаками, цінними для виробництва низьколактозних ферментованих молочних продуктів, а саме за -галактозидазною активністю та здатністю утилізувати лактозу. Виявлено, що найбільша β-галактозидазна активність була притаманна штамам S. thermophilus, найменшою β-галактозидазною активністю володіли штами – B. longum, B. adolescentis. Найбільший рівень утилізації лактози було зафіксовано у штамів – S. thermophilus, тоді як найменшу інтенсивність ферментації вуглеводу встановлено для B. longum. На основі створених різних за складом композицій штамів мікроорганізмів, що відрізняються високою здатністю до синтезу ферменту β-галактозидази, розроблено два заквашувальні препарати: бакпрепарат 1 (Bifidobacterium bifidum, B. longum, B. adolescentis, Streptococcus thermophilus) та бакпрепарат 2 (B. bifidum, B. longum, Streptococcus thermophilus, Acetobacter aceti). Ефективність бактеріальних препаратів перевірено на модельних молочних сумішах. Встановлено, що після заквашування модельних сумішей в різних співввідношеннях молока знежиреного та маслянки, заквашувальний препарат 1 має вищу β-галактозидазну активність, оскільки вміст лактози у дослідних зразках зменшився на 26,7-29,0% від початкового, порівняно з препаратом 2, де згаданий показник знизився на 25,6-27,6%. Відмічено, що рівень утилізації лактози вищий у сумішах зі співвідношенням молоко знежирене: маслянка 1,0:1,0 та 0,5:1,5, тобто у маслянці та у сумішах з більшим вмістом маслянки, заквашувальні препарати проявляють вищу β галактозидазну активність. Сфера застосування результатів. Розробка сприятиме насамперед збільшенню на ринку частки заквашувальних препаратів вітчизняного виробництва, які володіють підвищеною β-галактозидазною активністю, що призведе до підвищення конкуренто спроможності молочних продуктів зі зниженим вмістом лактози для харчування людей з лактазною недостаністю.
Опис: Subject of research. One of the promising directions of development of the dairy industry is the development of technologies for fermented dairy products with reduced lactose content based on secondary dairy raw materials. The expediency of the presence of these products on the domestic market is due to the increase in the number of people who are lactose intolerant in the composition of dairy products and the growth of consumer demand for low lactose. Purpose. Conduct research on the selection of strains of lactic acid and bifidobacteria with β-galactosidase activity, to create compositions based on them, to develop a technological regulations and to test their effectiveness on model milk mixtures based on buttermilk and skimmed milk. Results. Strains of different taxonomic groups were screened for traits valuable for the production of low-lactose fermented milk products, namely for β galactosidase activity and the ability to utilize lactose. It was found that the highest β-galactosidase activity was characteristic of S. thermophilus strains, the lowest β-galactosidase activity was possessed by B. longum, B. adolescentis strains. The highest level of lactose utilization was recorded in S. thermophilus strains, and the lowest intensity of carbohydrate fermentation was determined for B. longum. Results. On the basis of the created compositions of strains of microorganisms with a high ability to synthesize the β-galactosidase enzyme, 2 leavening preparations were developed: bak preparation 1 (Bifidobacterium bifidum, B. longum, B. adolescentis, Streptococcus thermophilus) and bak preparation 2 (B. bifidum, B. longum, Streptococcus thermophilus, Acetobacter aceti). The effectiveness of bacterial preparations was tested on model milk mixtures. It was established that after fermentation of model mixtures in different ratios of skimmed milk and buttermilk, leavening preparation 1 has higher β galactosidase activity, as the lactose content in the test samples decreased by 26.7-29.0% from the initial level, compared to preparation 2. where the specified indicator decreased by 25.6-27.6%. It was noted that the level of lactose utilization is higher in mixtures with a ratio of skimmed milk: buttermilk of 1.0:1.0 and 0.5:1.5, i.e. in buttermilk and in mixtures with a higher content of buttermilk, leavening preparations show higher β-galactosidase activity. Scope of research results. The development will primarily contribute to an increase in the market share of leavening preparations of domestic production, which have increased β-galactosidase activity, which will lead to an increase in the competitiveness of dairy products with a reduced lactose content for the nutrition of people with lactase deficiency.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8221
ISSN: 2616-7204
2616-809Х
УДК: УДК 637.146:579.873
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pidbir_ta_doslid.pdf1,13 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.