Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8146
Назва: | Slaughter parameters of broiler chickens at different levels and ratios of arginine and lysine in the compound feed |
Інші назви: | Забійні якості курчат-бройлерів за різних рівнів і співвідношення аргініну та лізину в комбікормах |
Автори: | Sychov, Mykhailo Сичов, Михайло Юрійович Ilchuk, Igor Ільчук, Ігор Іванович Umanets, Dmytro Уманець, Дмитро Петрович Balanchuk, Ivan Баланчук, Іван Миколайович Ibatullin, Ildus Ібатуллін, Ільдус Ібатуллович Umanets, Ruslana Уманець, Руслана Миколаївна Holubietva, Tetiana Голубєва, Тетяна Анатоліївна Otchenashko, Volodymyr Отченашко, Володимир Віталійович Kondratiuk, Vadym Кондратюк, Вадим Миколайович Tytariova, Olena Титарьова, Олена Михайлівна Kuzmenko, Oksana Кузьменко, Оксана Анатоліївна Orishchuk, Oksana Оріщук, Оксана Сергіївна |
Ключові слова: | arginine;аргінін;lysine;лізин;chickens;курчата;slaughter parameters;забійні якості |
Дата публікації: | гру-2022 |
Видавництво: | Slovak University of Agriculture in Nitra |
Бібліографічний опис: | Slaughter parameters of broiler chickens at different levels and ratios of arginine and lysine in the compound feed / M. Sychov, I. Ilchuk, D. Umanets et al. // Acta fytotechn zootechn .- 2022 .- Vol. 25., Is .- P. 285–293. doi.org/10.15414/afz.2022.25.04.285-293 |
Короткий огляд (реферат): | The article presents the results of the research on the effect of different levels and ratios of arginine and lysine in the compound feed of broiler chickens on their meat productivity. We conducted the research by the group method, on 600 heads of Cobb-500 crossbred broiler chickens, divided into six research groups according to the principle of analogs. During the experiment, chickens consumed the compound feed that differed only in the content and ratio between essential amino acids: arginine and lysine. We established the efficiency of increasing the arginine-lysine ratio in the compound feed of broiler chickens to 1.10 at the age of 1–10 days; 1.06 at the age of 11–22 days and 1.07 at the age of 23–42 days. That contributed to an increase in the pre-slaughter live weight by 0.68–0.88% (р <0.05), the carcass weight before evisceration – by 0.97–1.27% (р <0.05), the semi-eviscerated and eviscerated carcass weight – by 0.39–2.24%, the breast muscle weight – by 8.95–11.47% (p <0.01), and the leg muscle weight –by 1.67–9.47% (p <0.05). The yield of the breast muscles increased by 1.64–2.18% (р <0.01), of the leg muscles – by 0.17–1.47% (р <0.05); the meatiness of the carcass, breast and legs increased, respectively, by 3.45% (р <0.05); 1.80 (р <0.05) and 1.64%; the yield of edible parts increased by 1.46–3.96% (р <0.05). Narrowing the arginine-lysine ratio, accordingly to 1.02; 0.97 and 0.98, led to a decrease in the yield of breast and leg muscles by 1.91 and 1.07%, respectively (р <0.05); the yield of internal fat increased by 0.40–1.10% (р <0.05); carcass meatiness decreased by 1.08–3.23% (р <0.01), breast meatiness – by 0.66–2.15% (р <0.05), leg meatiness – by 0.43–1.10% (р <0.01); the yield of edible parts decreased by 0.11 – 0.33%. |
Опис: | У статті наведено результати дослідження впливу різних рівнів і співвідношень аргініну та лізину в комбікормах курчат-бройлерів на їх м’ясну продуктивність. Дослідження проводили методом груп на 600 головах курчат-бройлерів кросу Кобб-500, поділених на шість дослідних груп за принципом аналогів. Під час експерименту кури вживали комбікорм, який відрізнявся лише вмістом і співвідношенням незамінних амінокислот: аргініну та лізину. Встановлено ефективність підвищення аргінін-лізинового коефіцієнта в комбікормі курчат-бройлерів до 1,10 у віці 1–10 днів; 1,06 у віці 11–22 дні та 1,07 у віці 23–42 дні. Це сприяло збільшенню передзабійної живої маси на 0,68–0,88 % (р <0,05), маси туші до патрання – на 0,97–1,27 % (р <0,05), маси напівппатраної та патраної тушки – на 0,39–2,24 %, маси м’язів грудей – на 8,95–11,47 % (p <0,01), маси м’язів ніг – на 1,67–9,47 % (p <0,05). Вихід м’язів грудей збільшився на 1,64–2,18 % (р <0,01), м’язів ніг – на 0,17–1,47 % (р <0,05); м’ясність тушки, грудки та гомілки зросла відповідно на 3,45 % (р <0,05); 1,80 (р<0,05) та 1,64%; вихід їстівних частин збільшився на 1,46–3,96 % (р <0,05). Звуження аргінін-лізинового співвідношення, відповідно до 1,02; 0,97 і 0,98 призвело до зниження продуктивності м’язів грудей і ніг відповідно на 1,91 і 1,07 % (р <0,05); вихід внутрішнього жиру збільшився на 0,40–1,10 % (р <0,05); м’ясність тушки зменшилася на 1,08–3,23 % (р <0,01), м’ясність грудей – на 0,66–2,15 % (р <0,05), м’ясність гомілки – на 0,43–1,10 % (р <0,01); вихід їстівних частин зменшився на 0,11 – 0,33 %. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/8146 |
ISSN: | 1336-9245 1335-258X |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Slaughter_parameters.pdf | 101 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.