Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7805
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorРоманчук, Ірина Олегівна-
dc.contributor.authorRomanchuk, Irina-
dc.contributor.authorРудакова, Тетяна Василівна-
dc.contributor.authorRudakova, Tetiana-
dc.contributor.authorМінорова, Антоніна Володимирівна-
dc.contributor.authorMinorova, Antonina-
dc.contributor.authorМоісеєва, Людмила Олексіївна-
dc.contributor.authorMoiseeva, Liudmyla-
dc.contributor.authorКрушельницька, Наталя Леонідівна-
dc.contributor.authorKrushelnytska, Natalia-
dc.contributor.authorНаріжний, Сергій Анатолійович-
dc.contributor.authorNarizhniy, Serhiy-
dc.contributor.authorБілий, Вадим Юрійович-
dc.contributor.authorBilyi, Vadym-
dc.contributor.authorВорощук, Віктор Ярославович-
dc.contributor.authorVoroshchuk, Viktor-
dc.date.accessioned2022-08-15T12:19:57Z-
dc.date.available2022-08-15T12:19:57Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationІнноваційні підходи щодо визначення фруктози в молочних продуктах з комбінованим вуглеводним складом / І. О. Романчук, Т. В. Рудакова, А. В. Мінорова та ін. // Journal of Chemistry and Technologies .– 2022 .– Vol. 30, No. 2 .– Р. 205-215. doi: 10.15421/jchemtech.v30i2.236760uk_UA
dc.identifier.issn2663-2934-
dc.identifier.issn2663-2942-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7805-
dc.descriptionDetermination of carbohydrate content in food products, in particular dairy products, necessary for various applications, including quality control. Existing techniques and methods for determining carbohydrates are usually difficult to perform, or require consumables to analyze, or long in their implementation, and so on. Currently, the content of fructose in dairy products with a combined carbohydrate composition, including for baby food is determined by chromatographic method, which is long in its performance. The aim was to apply innovative approaches to the determination of fructose in dairy products with a combined carbohydrate composition, including for baby food using the resorcinol method. The founded that according to the absorption spectra of the filtrate reaction products obtained by various methods of sample preparation, the maximum absorption in the visible region of the spectrum is λmax = 415–420 nm. It was found that the value of the mass fraction of fructose in the filtrates obtained by precipitation of the product solutions for the polarimetric method with the destruction of lactose, correlate with each other, namely, the value of the absolute error of the compared results is 0.02 and 0.03 %, and the relative error is 0.6–0.73 %. The method of fructose extraction in dairy products with combined carbohydrate composition, including for baby food, is substantiated, fructose content is determined by resorcinol method, accuracy of method and reliability of results in filtrates obtained by product precipitation by solutions for lactose degradation polarimetric method are proved.uk_UA
dc.description.abstractМета. Застосування інноваційних підходів щодо визначення фруктози із використанням резорцинового методу для контролювання якості у молочних продуктах з комбінованим вуглеводним складом. Методи. Визначення вмісту фруктози проводили резорциновим методом з використанням фільтратів, отриманих за різних способів осадження продукту: сульфосаліциловою кислотою; трихлороцтовою кислотою; розчинами для поляриметричного методу із руйнуванням лактози. Результати експериментальних даних обробляли методами математичної статистики. Результати. Встановлено, що за спектрами поглинання продуктів реакції фільтратів, отриманих різними способами пробопідготовки, у видимій області спектра максимум поглинання складає λmax= 415–420 нм. Виявлено, що значення масової частки фруктози у фільтратах, отриманих осадженням продукту розчинами для поляриметричного методу із руйнуванням лактози, корелюють між собою, а саме, значення абсолютної похибки порівнюваних результатів становить 0.02 і 0.03 %, а відносної похибки – в межах 0.6–0.73 %.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectмолочні продуктиuk_UA
dc.subjectконтролювання якостіuk_UA
dc.subjectвуглеводний складuk_UA
dc.subjectвміст фруктозиuk_UA
dc.subjectпробопідготовка продуктуuk_UA
dc.subjectрезорциновий методuk_UA
dc.subjectточність методуuk_UA
dc.subjectдостовірність результатівuk_UA
dc.subjectdairy productsuk_UA
dc.subjectquality controluk_UA
dc.subjectcarbohydrate compositionuk_UA
dc.subjectfructose contentuk_UA
dc.subjectsample preparation of the productuk_UA
dc.subjectresorcinol methoduk_UA
dc.subjectmethod accuracyuk_UA
dc.subjectreliability of resultsuk_UA
dc.titleІнноваційні підходи щодо визначення фруктози в молочних продуктах з комбінованим вуглеводним складомuk_UA
dc.title.alternativeInnovative approaches to the determination of fructose in dairy products with combined carbohydratesuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc637.1:544.77uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Innovatsiini_pidkhody.pdf1,14 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.