Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7708
Title: Спосіб визначення ступеня свіжості м'яса птиці за числом Неслера
Other Titles: The method of determining the degree of freshness of poultry meat according to the Nessler number
Authors: Богатко, Альона Федорівна
Bogatko, Aliona
Димань, Тетяна Миколаївна
Dyman, Tatyana
Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiya
Мазур, Тетяна Григорівна
Mazur, Tetyana
Букалова, Наталія Володимирівна
Bukalova, Natalia
Приліпко, Тетяна Миколаївна
Prylipko, Tetiana
Лясота, Василь Петрович
Lyasota, Vasily
Бахур, Тетяна Іванівна
Bakhur, Tetiana
Богатко, Леонід Мечиславович
Bogatko, leonid
Keywords: м'ясо птиці;ступінь свіжості;число Неслера;poultry meat;degree of freshness;Nessler number
Issue Date: Apr-2021
Publisher: Український інститут інтелектуальної власності (Укрпатент)
Citation: Спосіб визначення ступеня свіжості м'яса птиці за числом Неслера: патент на корисну модель № 147313, МПК G01N 33/12 (2006.01) / А. Ф. Богатко, Т. М. Димань, Н. М. Богатко та ін. - заявл. 08.12.2020, опублік. 28.04.2021; Бюл. № 17.- 5 с.
Abstract: Спосіб визначення ступеня свіжості м'яса птиці за числом Неслера, згідно з яким використовують профільтровану витяжку з м'яса птиці, приготовлену у співвідношенні 1:4 (5,0- 5,1 г м'яса та 20,0-20,1 см3 дистильованої води), у кількості 3,0-3,1 см3 з додаванням 1,0-1,1 см3 реактиву Неслера за витримування упродовж 4-5 хвилин та подальшим центрифугуванням упродовж 6-7 хвилин за 1000 об/хв. та встановленням числа Неслера за кольором біхроматної шкали, що відповідає ступеню свіжості м'яса птиці.
Description: The method of determining the degree of freshness of poultry meat according to the Nessler number, according to which use a filtered extract of poultry meat prepared in a ratio of 1: 4 (5.0-5.1 g of meat and 20.0-20.1 cm3 of distilled water), in the amount of 3.0-3.1 cm3 with the addition of 1.0-1.1 cm3 Nesler's reagent for ageing for 4-5 minutes and subsequent centrifugation for 6-7 minutes at 1000 rpm. and setting the Nesler number by the colour of the dichromatic scale, which corresponds to the degree of freshness of poultry meat.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7708
metadata.dc.identifier.udc: 636.5:614.31:637.5
Appears in Collections:Інші публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
sposib_vyxnachenna_stupenia_svizhosti_miasa_ptyci.pdf162,05 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.