Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7400
Назва: Особливості організації екологічно безпечного харчування студентів за різних форм навчання в умовах COVID -19
Інші назви: Peculiarities of the organization of environmentally safe meals for students in different forms of study in the conditions of COVID 19
Автори: Загоруй, Людмила Петрівна
Zagoruy, Ludmila
Мазур, Тетяна Григорівна
Mazur, Tetyana
Димань, Тетяна Миколаївна
Dyman, Tatyana
Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiya
Гриневич, Наталія Євгеніївна
Grynevych, Nataliia
Ключові слова: екологія харчування;екотрофологія;екологія людини;екологічно безпечне харчування;стаціонарне і дистаннційне навчання;раціональне харчування;коронавірусна хвороба COVID-19.;food ecology;ecotrophology;human ecology;ecologically safe food;rational food;coronavirus disease COVID-19.;stationary and distance learning;экология питания;экотрофология;экология человека;экологически безопасное питание;рациональное питание;стационарное и дистанционное обучение;стационарное и дистанционное обучение, короновирусная болезнь COVID-19.
Дата публікації: 2021
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Особливості організації екологічно безпечного харчування студентів за різних форм навчання в умовах COVID -19 / Т. Г. Мазур, Л. П. Загоруй, Т. М. Димань та ін. // Екологічні науки: науково-практичний журнал .- 2021.- № 6(39) .- С.116–121. DOI https://doi.org/10.32846/2306-9716/2021.eco.6-39.19
Короткий огляд (реферат): Незадовільний стан харчування студентів призводить до зниження імунного і гуморального захисту організму, збільшення кількості інфекційних та неінфекційних захворювань, передчасного виснаження організму, гальмування фізичного та психічного розвитку молодого організму. Ситуація, яка склалася нині з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, карантинними обмеженнями для здобувачів освіти, переведенням на дистанційну форму навчання, зумовлює негативну динаміку щодо порушення законів раціонального харчування, добового розпорядку. Малорухливий спосіб життя за таких умов навчання, часті перекуси некорисними продуктами, зорове навантаження і нервово-психічне напруження створюють передумови для появи аліментарних захворювань, набуття зайвої ваги, ожиріння, порушення обміну речовин, психічних і нервових розладів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на земній кулі понад 800 млн людей хронічно недоїдають і мають певний ступінь білково-енергетичної або білкової недостатності. У разі кількісної та якісної недостатності харчування насамперед страждає імунна система (захисні й адаптивні можливості організму), наслідком чого є високий рівень інфекційної та неінфекційної захворюваності. Патологія, спричинена недостатнім харчуванням, спостерігається як серед малозабезпечених верств населення, так і серед людей, які мають матеріальні можливості для вільного вибору харчових продуктів, але допускають відхилення від раціонального харчування через недостатнє гігієнічне виховання, низьку культуру харчування та відсутність споживчих знань. Дослідження харчування студентської молоді за різних форм навчання нині є як ніколи актуальним. З огляду на зазначене вище, метою дослідження було проаналізувати та порівняти добові харчові раціони студентів за різних форм навчання та провести їх коригування, зважаючи на потребу в енергії та нутрієнтах за умов карантинних обмежень.
Опис: Unsatisfactory nutritional status of students leads to a decrease in immune and humoral protection of the body, an increase in infectious and non-infectious diseases, premature depletion of the body, inhibition of physical and mental development of the young organism. The current situation with the spread of coronavirus COVID-19, quarantine restrictions for students, transfer to distance learning causes a negative trend in violation of the laws of nutrition, daily routine. Sedentary lifestyle in such learning conditions, frequent snacks with junk food, visual stress and mental stress creates the preconditions for the emergence of nutritional diseases, weight gain, obesity, metabolic disorders, mental and nervous disorders. According to the World Health Organization (WHO), more than 800 million people on the globe are chronically malnourished and have some degree of protein-energy or protein deficiency. In the case of quantitative and qualitative malnutrition primarily affects the immune system (protective and adaptive capabilities of the body), resulting in high levels of infectious and non-infectious diseases. Pathology caused by malnutrition is observed both among the poor and among people who have the financial means to freely choose food, but allow deviations from a balanced diet due to poor hygiene, low food culture and lack of consumer knowledge. The study of student nutrition in various forms of education is now more relevant than ever. In view of the above, the aim of the study was to analyze and compare the daily diets of students in different forms of education and to adjust them according to the need for energy and nutrients under quarantine restrictions
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7400
ISSN: 2306-9716
2664-6110
УДК: 613.2.03:642.58
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Osoblyvosti_orhanizatsii.pdf1,1 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.