Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7363
Назва: Органолептичні показники та харчова цінність арахісу смаженого із мережі готельно-рестораних комплексів Київщини
Інші назви: Organoleptic characteristics and nutritional value of roasted peanuts from the chain of hotel and restaurant complexes in Kiev region
Автори: Король-Безпала, Леся Петрівна
Korol-Bezpala, Lesia
Мерзлов, Сергій Віталійович
Merzlov, Serhii
Маршалок, Вадим Анатолійович
Marshalok, Vadym
Мерзлова, Галина Вікторівна
Merzlova, Halyna
Шурчкова, Юлія Олександрівна
Shurchkova, Julia
Калініна, Галина Петрівна
Kalinina, Galina
Гребельник, Оксана Петрівна
Hrebelnyk, Oksana
Ключові слова: харчові продукти;енергетична цінність;жир;волога;зола;клітковина;вуглеводи;білок;food products;carbohydrates;protein;moisture;fat;ash;fiber;energy value
Дата публікації: 2021
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З.Гжицького
Бібліографічний опис: Organoleptic characteristics and nutritional value of roasted peanuts from the chain of hotel and restaurant complexes in Kiev region / L. Korol-Bezpala, S. Merzlov, V. Marshalok and other // Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Food Technologies .- 2021 .- V. 23(96) .- P. 15–18. doi: 10.32718/nvlvet‐f9603
Короткий огляд (реферат): Харчові продукти мають містити усі поживні речовини, необхідні для підтримання здоров’я, розвитку та життєдіяльностілюдини. До таких компонентів належать протеїн, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини та інші біологічно активні речовини, які повинні бути в достатній кількість та забезпечувати належне функціонування організму. Одним із таких харчових продуктів, який містить значну кількість поживних речовин є арахіс. Арахіс є джерелом білка, вуглеводів, жирів, клітковини, мікроелементів та вітамінів. Поживні речовини продукту легко засвоюються. У статті представлені результати дослідження поживної цінності арахісу смаженого солоного різних виробників, які використовують для вживання в готельно-рестораних комплексах Київщини. Дослідження проводили в умовах лабораторії Державного науково-дослідного контрольного інституту ветпрепаратів та кормових добавок (м. Львів). Поживну цінність визначали за різними методиками, які призначені для кожного показника, а також використовували статистичні методики. За результатами досліджень виявлено, що вміст вологи, білка, жиру та клітковини у арахісах Big Boв, Felix Peanuts та Козацька Слава коливається, відповідно, в межах від 0,73 до 1,37 %, від26,3 до 26,9, від 46,01 до 48,6 г/100 г продукту та від 3,56 до 3,92 %. За органолептичними показниками дослідні зразки арахісу різних виробників відповідають стандартним вимогам. Перспективними дослідженнями є вивчення мікроелементів в арахісі жа реному солоному різних виробників.
Опис: Foods must contain all the nutrients necessary to maintain human health, development and life. These components include protein, fats, carbohydrates, vitamins, minerals and other biologically active substances, which must be in sufficient quantity and ensure the proper functioning of the body. One such food that contains significant amounts of nutrients is peanuts. Peanuts are a source of protein, carbohydrates, fats, fiber, trace elements and vitamins. The nutrients of the product are easily absorbed. The article presents the results of a study of the nutritional value of roasted salted peanuts of various manufacturers, which are used for consumption in hotel and restaurant complexes in the Kiev region. The studies were carried out in the laboratory of the State Research Control Institute of Veterinary Drugs and Feed Additives (Lviv). Nutritional value was determined according to different methods, which are intended for each indicator, and also used statistical methods. According to the research results, it was revealed that the content of moisture, protein, fat and fiber in peanuts Big Bo, Felix Peanuts and Cossack Slava ranges, respectively, in the range from 0.73 to 1.37 %, from 26.3 to 26.9, from 46.01 to 48.6 g/100 g of product and 3.56 to 3.92 %. According to organoleptic parameters, prototypes of peanuts from different manufacturers meet the standard requirements. Promising research is the study of trace elements in roasted salted peanuts from various manufacturers.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/7363
ISSN: 2519–268X
2707‐5885
УДК: 664.3:665.325.2
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Orhanoleptychni_pokaznyky.pdf698,4 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.