Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6409
Назва: Динаміка зміни активності травних ферментів перепелів залежно від віку
Інші назви: The dynamics of changes in the activity of digestive enzymes of quails depending on age
Динамика изменений активности пищеварительных ферментов перепелов в зависимости от возраста
Автори: Ніщеменко, Микола Прокопович
Nischemenko, Nicola
Саморай, Микола Миколайович
Samoray, Nicola
Прокопішина, Тетяна Борисівна
Prokopishuna, Tetiana
Порошинська, Оксана Андріївна
Poroshinska, Oksana
Ключові слова: перепела;протеолітична та амілолітична активність;дванадцятипала кишка;підшлункова залоза;травні ферменти;ліполітична;пищеварительные ферменты;амилолитическая активность;двенадцатиперстная кишка;поджелудочная железа;quail;proteolytic and amylolytic activity;duodenum;pancreas;digestive enzymes;lipolytic
Дата публікації: 2013
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Динаміка зміни активності травних ферментів перепелів залежно від віку / М.П. Ніщеменко, М.М. Саморай, Т.Б. Прокопішина, О.А. Порошинська // Наук.вісник вет. медицини: зб-к наук. праць. - Біла Церква: БНАУ, 2013. - Вип.12(107). - С.45-48.
Короткий огляд (реферат): У статті наведені дані про вікові зміни активності ферментів органів травлення перепелів. Відмічено, що з віком активність протеолітичних, ліполітичних і амілолітичних ферментів хімусу, слизової оболонки дванадцятипалої кишки та підшлункової залози перепелів зростає, і найвища активність встановлена у віці 55 діб. Активність ферментів тканини підшлункової залози перепелів була вищою на 55-ту добу досліджень, порівняно з 10-добовим віком, що, можливо, зумовлено особливістю функціонування підшлункової залози та підвищеним синтезом самих ферментів. Відбувається адаптація діяльності кишечнику та підшлункової залози до зростаючого навантаження на організм у зв’язку з початком яєчної продуктивності. Отже, функціональний стан дванадцятипалої кишки та підшлункової залози має прямий зв’язок із загальним метаболізмом організму, що зумовлює інтенсивність росту та розвитку перепелів. В статье отображены данные о возрастных изменениях активности ферментов органов пищеварения перепелов. Установлено, что с возрастом активность протеолитических, липолитических, амилолитических ферментов химуса, слизистой оболочки двенадцатиперстной кишки и поджелудочной железы перепелов возрастает. Самая высокая активность установлена в возрасте 55 дней. Активность ферментов ткани поджелудочной железы перепелов была больше на 55-й день исследований, по сравнению с 10-дневным возрастом птицы, что может быть связано с особенностью функционирования поджелудочной железы и возрастанием синтеза самих ферментов, то есть происходит адаптация деятельности кишечника и поджелудочной железы к возрастающей нагрузке на организм в связи с началом яичной продуктивности.
Опис: The article presents data on age-related changes in the activity of enzymes in the digestive organs of quails. It is noted that with age activity of proteolytic, lipolytic and amylolytic enzymes of chyme, duodenal mucosa quail intestine and pancreas increases, and the highest activity is established at the age of 55 days. The activity of pancreatic pancreatic tissue enzymes was higher on the 55th day of the study, compared with 10 days of age, which may be due to the peculiarity of the functioning of the pancreas and increased synthesis of the enzymes. There is an adaptation of the intestine and pancreas to the increasing load on the body in connection with the beginning of egg productivity. Thus, the functional state of the duodenum and pancreas is directly related to the overall metabolism of the body, which determines the intensity of growth and development of quails.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/6409
ISSN: 2310-4902
УДК: 636.6.087.74:612.3
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
dynamika_zminy_aktyvnosti.pdf277,24 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.