Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5896
Назва: Адаптивний потенціал сучасного сортименту пшениці м'якої ярої та використання його в селекції
Інші назви: Adaptive potential of spring bread wheat assortement and its utilization in breeding
Автори: Лозінська, Тетяна Павлівна
Lozinska, Tetiana
Ключові слова: пшениця м ’яка яра;селекційні індекси;кореляція;мінливість;успадкування;продуктивність;адаптивність;міжсортові гібриди;сорт
Дата публікації: 24-тра-2011
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Лозінська Т. П. Адаптивний потенціал сучасного сортименту пшениці м'якої ярої та використання його в селекції: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук : 06.01.05 / Т. П. Лозінська ; НААН України, Ін-т рослинництва ім. В.Я. Юр'єва. — Харків, 2011. — 20 с.
Короткий огляд (реферат): Встановлені закономірності продукційного процесу та адаптивності сучасних сортів пшениці м'якої ярої забезпечили виділення вихідного матеріалу для селекції на адаптивність і продуктивність. Розроблений білоцерківський селекційний індекс відношення маси зерна з колоса до довжини другого зверху міжвузля з позитивною кореляцією з ознаками продуктивності дозволяє диференціювати генотипи за рівнем продукційного процесу і виділяти продуктивний селекційний матеріал. Розроблено модель сорту пшениці м'якої ярої для умов правобережної частини Лісостепу України. Ступінь впровадження: Створений новий селекційний матеріал з короткостебловістю та високою продуктивністю використано в програмі з селекції пшениці м'якої ярої в Миронівському інституті пшениці ім. В. М. Ремесла. Створений новий сорт пшениці м'якої ярої Сімкода миронівська передано до Державного сортовипробування в 2009 році.
Опис: established peculiarities of producing process and adaptivity in modern varieties of spring bread wheat have provided singling out of the initial material for adaptivity and productivity breeding. The developed bilotserkivskyi index of the ratio of seed weight per ear to the length of second capper internode with a positive correlation with traits of productivity permints to differentiate genotypes on a level of producing process and single out a productive breeding material. The model for spring bread wheat cultivar has been developed for the conditions of the right-bank of the Forest-Steppe of Ukraine. Application stage: a new breeding material developed for short stem productive ability and high productivity has been utilized in spring bread wheat breeding program in Myronivskyi Institute of Wheat nd. a. V. M. Remeslo. The new cultivar of spring bread wheat Simkoda myronivska was sent to State Variety Trial in 2009.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5896
УДК: 63311 «321 »:631.523.85/.526.32
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
adaptyvnyj_potencial.pdf714,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.