Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5687
Title: Peculiarities of consumer demand formation in the food market in terms of macroeconomic instability
Other Titles: Особливості формування споживчого попиту на продовольчому ринку в умовах макроекономічної нестабільності
Authors: Varchenko, Olga
Варченко, Ольга Миронівна
Artimonova, Irina
Артімонова, Ірина Вікторівна
Keywords: demand, purchasing power, consumption, food;попит, купівельна спроможність, споживання, їжа
Issue Date: 2016
Publisher: Cahul “Bogdan Petriceicu Hasdeu” State University
Citation: Varchenko O. Peculiarities of consumer demand formation in the food market in terms of macroeconomic instability / O. Varchenko, I. Artimonova // The Scientific Journal of Cahul “Bogdan Petriceicu Hasdeu” State University semestrial edition. Eсonomic studies (series 2(16) 2016 ). - P. 51 - 68.
Abstract: It has been proved that the need for studying the characteristics of food consumption increases during periods of exacerbation of systemic threats of both internal and external nature. OverviewThe scientific basis for the formation of consumer demand and the factors that determine it in the current conditions of the country have been overviewed. It has been established that existing models of consumption function in national conditions are limited by the following factors: the specificity of income distribution for consumption and savings; most of the models have a high level of mathematical abstraction, which complicates the development of real consumption patterns; regularities, which the models are grounded on, are real manifestation in practice only in a stable economy. The peculiarities of formation of consumer demand for food in Ukraine , taking into account the structure of income distribution of rural and urban population regarding kinds of food, location (town, countryside) and some sources of food self-supply, have been highlighted. There have been suggested the directions for expansion of economic availability of food for the population of the country through poverty reduction, the introduction of targeted support for disadvantaged groups and focus on achieving balanced nutrition of all age groups.
Description: Доведено, що потреба у вивченні особливостей споживання їжі зростає в періоди загострення системних загроз як внутрішнього, так і зовнішнього характеру. Огляд Проведено огляд наукової основи формування споживчого попиту та факторів, що визначають його в сучасних умовах країни. Встановлено, що існуючі моделі функцій споживання в національних умовах обмежуються такими факторами: специфікою розподілу доходу на споживання та заощадження; більшість моделей мають високий рівень математичної абстракції, що ускладнює розробка реальних моделей споживання; закономірності, на яких ґрунтуються моделі, є реальним проявом на практиці лише в умовах стабільної економіки. Особливості формування споживчого попиту на їжу в Україні з урахуванням структури розподілу доходів сільського та міського населення щодо видів їжі, місцезнаходження (місто, село) та деяких джерел їжі самопостачання, були виділені. Запропоновано напрямки розширення економічної доступності продовольства для населення країни шляхом скорочення бідності, запровадження цільової підтримки для груп, що знаходяться в неблагополучному стані, та зосередження уваги на збалансованому харчуванні всіх вікових груп.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5687
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
peculiarities_of.pdf326,58 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.