Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5624
Назва: Екологічні підходи до технології крем-меду та перспективи використання фітоекодобавок
Інші назви: Ecological approaches for cream-honey technology and prospects of using phytoeco additives
Автори: Загоруй, Людмила Петрівна
Zagoruy, Ludmila
Мазур, Тетяна Григорівна
Mazur, Tetyana
Калініна, Галина Петрівна
Kalinina, Galina
Ключові слова: екологізація харчових виробництв;екологічний слід;екологічне навантаження;харчова промисловість;мед натуральний;крем-мед;фітоекодобавки;екологія харчування;екологічна стратегія;природнє навколишнє середовище;органолептичні та фізико-хімічні показники якості крем-меду;функціональні продукти;стале споживання і виробництво;greening of food productions;ecological trace;ecological footprint;ecological load;food industry;natural honey;cream-honey;phyto eco additives;ecology of food;ecological strategy;environment;organoleptic andphysicochemical indicators of cream-honey quality;functional products;sustainable consumption and production
Дата публікації: 2020
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Загоруй Л.П. Екологічні підходи до технології крем-меду та перспективи використання фітоекодобавок / Л.П. Загоруй, Т.Г. Мазур, Г.П. Калініна // Екологічні науки: науково-практичний журнал. – Київ: Видавничий дім «Гельветика», 2020. – № 5(32). – С.58–61. DOI https://doi.org/10.32846/2306-9716/2020.eco.5-32.9
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано доцільність використання фітоекодобавок у технології крем-меду (порошку ягід асаї, кореню імбиру, м’яти перцевої)для поліпшення його смакових та споживних якостей. Доведено позитивний вплив нетрадиційної рослинної екодобавки на органолептичні та фізико-хімічні характеристики нових видів крем-меду. Проведені дослідження та літературний аналіз хімічного складу рослинної добавки дозволяє розглядати вище зазначені нетрадиційні рослинні добавки як перспективну сировину під час екологічного виробництва нової продукції оздоровчого спрямування. Також актуалізовано увагу на необхідності екологізації процесів переробки сировини і виробництва харчової продукції та усуненні екологічного ризику на етапі технології. Зазначено, що одним із основних етапів дієвої екологізації харчової промисловості в незадовільних екологічних умовах є проектування і виробництво функціональних продуктів з фітоекодобавками. Реалізація на практиці таких актуальних починань можлива лише за дієвої екологічної стратегії держави, підтримки політики мінімізації впливу на природнє навколишнє середовище та системного підходу в сфері управління виробничими галузями, впровадження ресурсоощадних і енергозберігаючих технології, а також запроваджування соціальної та економічної відповідальності суб’єктів господарювання. Це можливо лише за поєднання основоположних складових: законодавчо-нормативна підтримка, відповідна інфраструктура та державна підтримка сталого споживання і виробництва
Опис: The expediency of using phytoeco additives of cream-honey technology(acai berry powder, ginger root, peppermint) to improve taste and consumption qualities has been substantiated. The positive influence on non-traditional herbal eco-additives to organoleptic and physicochemical characteristics new types of cream-honey is proved. The conducted research and literature analysis the chemical composition of herbal additives allows us to consider the non-traditional herbal additivesas a promising raw material during the ecological production of new health products.Actualized attention to the need to green the processes of processing of raw materials and food production and eliminate environmental risk at the stage of technology.One of the main stages of effective greening of the food industry in unsatisfactory ecological conditions is the design and production of functional products with phytoeco additives. The implementation of such urgent initiatives is possible with an effective environmental strategy of the state, support for policies to minimize the impact on the environment and a systematic approach to the management of industries, the introduction of resource-saving and energy-saving technologies, and the introduction of social and economic responsibility.This is possible only by a combination of fundamental components: legislative and regulatory support, appropriate infrastructure and government support for sustainable consumption and production.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5624
ISSN: 2306-9716 (Print)
2664-6110 (Online)
УДК: 502+504
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Ekolohichni_pidkhody.pdf491,81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.