Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5090
Title: | Інтеграція аграрного сектора України до внутрішнього ринку ЄС: виклики і зрушення |
Other Titles: | Integration of the agricultural sector of Ukraine to the eu internal market: challengges and decreases |
Authors: | Крисанов, Дмитро Федосович Krysanov, Dmytro |
Keywords: | аграрний сектор;інтеграція;постійно діючі процедури;оператори ринку;внутрішній ринок ЄС;agrarian sector;integration;ongoing procedures;market operators;EU internal market |
Issue Date: | 2018 |
Publisher: | Національна академія аграрних наук України, Інститут продовольчих ресурсів |
Citation: | Крисанов Д. Ф. Інтеграція аграрного сектора України до внутрішнього ринку ЄС: виклики і зрушення / Д.Ф. Крисанов // Продовольчі ресурси. – 2018. – №. 10. – С. 176-188. |
Abstract: | В статті проаналізовано процеси і результати просування аграрного сектора до внутрішнього ринку ЄС. У його основі – єдиний нормативний простір, як результат інтеграції трьох складових: національної системи технічного регулювання, вітчизняної системи харчової безпеки, впровадження санітарних і фітосанітарних заходів в аграрному секторі. Розкрито прогресивні зрушення по кожній складовій та оцінено можливість виходу на заплановані рубежі. Важливим індикатором процесу стало впровадження системних процедур безпечності. Із залученням матеріалів моніторингів висвітлено стан впровадження НАССР й постійно діючих процедур операторами ринку, проаналізовано перешкоди, які гальмують їх проведення, сертифікацію систем управління безпечністю та засвідчення відповідності потужностей мінімальним вимогам програм-передумов. Розроблено пропозиції, спрямовані на досягнення цільових орієнтирів, що закріплені в законах України з харчової безпеки, про державний контроль та про корми. |
Description: | The article analyzes the processes and results of promoting the agrarian sector to the EU internal market. It is based on a single normative space, as a result of the integration of three components: the national system of technical regulation, the domestic system of food safety, the implementation of sanitary and phytosanitary measures in the agricultural sector. The progressive changes for each component are revealed and the opportunity to reach the planned boundary is estimated. An important indicator of the process was the introduction of system safety procedures. With the inclusion of monitoring materials, the state of implementation of HACCP and constantly operating procedures by market operators is highlighted, obstacles hindering their implementation, certification of safety management systems and certification of the compliance of capacities with the minimum requirements of prerequisites are analyzed. The proposals aimed at achieving the target benchmarks set forth in the laws of Ukraine on food safety, on state control and feed are developed. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/5090 |
metadata.dc.identifier.udc: | 338.436:637.5 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
integraciya_agrarnogo_sektora.pdf | 814,68 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.