Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/471
Title: Оптимізація технології подрібнення бджолиного обніжжя
Other Titles: Optimization of the technology of milling of the bee-pollen
Authors: Мерзлов, Сергій Віталійович
Merzlov, Serhii
Ломова, Неоніла Миколаївна
Lomova, Neonila
Наріжний, Сергій Анатолійович
Narizhniy, Serhiy
Сніжко, Ольга Олегівна
Snizhko, Olha
Ворощук, Віктор Ярославович
Voroshchuk, Viktor
Keywords: флавоноїди обніжжя бджолиного;дисперсність порошку;технологічні властивості порошку обніжжя;фітохімічна активність;flavonoids of bee pollen;powder dispersity;technological properties of the bee pollen powder;phytochemical activity;флавоноиды обножки пчелиной;дисперсность порошка;технологические свойства порошка обножки;фитохимическая активность
Issue Date: Nov-2017
Abstract: Досліджено вплив подрібнення на якість порошку обніжжя бджолиного за технологічними та фізико-хімічними показниками. Встановлено вплив механічної обробки на дисперсність продукту. Показано, що подрібнення може мати значний вплив на фітохімічні та технологічні характеристики порошку. Обґрунтовано вибір типу подрібнювача та, використовуючи метод математичного моделювання, оптимізовано технічні параметри для отримання високоякісного продукту We conducted optimization of the technology for shredding bee pollen based on the results of evaluation of technological and phys¬ical-chemical indicators in order to obtain powder of high quality. It was established by the results of performed studies that by using modern types of shredders, it is possible to shred bee pollen to particles the size of 12-8 pm. We identified influence of the powder dispersity on the phytochemical activity of bee pollen based on the results of determining a content of flavonoids. The amount of flavonoids in the pollen increases in the case of shredding to particles the size of 15+5 μm, and decreases at dispersity <10 μm. We rec¬ommend shredding the bee pollen to particles the size of 15+5 μm. Based on the results of estimating the dispersity and homogeneity of the finished product, it was substantiated to apply a mill-mortar in the technology of shredding bee pollen. We optimized techno¬logical parameters of shredding bee pollen in a mill-mortar: speed of the working body is 70-80 rpm (min-1), duration of treatment is 6 minutes, weight of the batch is 150 g. The obtained results could prove useful when manufacturing new, or improving already existing, food products of high quality, or when applying in pharmacology and biotechnology. Исследовано влияние измельчения на технологические и физико-химические показатели обножки пчелиной. Установлено влияние механической обработки на дисперсность продукта. Показано, что измельчение может иметь значительное влияние на фитохимические и технологические характеристики порошка. Обоснован выбор типа измельчителя и, используя метод математического моделирования, оптимизированы технические параметры получения высококачественного продукта
Description: Оптимізація технології подрібнення бджолиного обніжжя / С.В. Мерзлов, Н.М. Ломова, С.А. Наріжний та ін. // Східно-європейський журнал передових технологій: Технології та обладнання харчових виробництв. - 2017.- №5 – С. 55-60,89-90
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/471
ISSN: 1729-3774
1729-4061
metadata.dc.identifier.udc: 637. 146.34:638.167:168
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Optimization_of.pdf1,04 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.