Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3256
Title: Features of the HACCP plan development of the curd production
Other Titles: Особливості розробки плану HACCP виробництва сиру кисломолочного
Authors: Vovkohon, Alina
Вовкогон, Аліна Григорівна
Nadtochii, Valentyna
Надточій, Валентина Миколаївна
Hrebelnyk, Oksana
Гребельник, Оксана Петрівна
Fedoruk, Nataliya
Федорук, Наталія Миколаївна
Merzlova, Halina
Мерзлова, Галина Вікторівна
Kalinina, Halina
Калініна, Галина Петрівна
Kachan, Anatoliy
Качан, Анатолій Дмитрович
Keywords: HACCP plan;curd;safety;biological hazards;chemical hazards;physical hazards;critical control points (CCP).;план НАССР;сир кисломолочний;безпечність;біологічні небезпеки;хімічні небезпеки;фізичні небезпеки;критичні точки контролю
Issue Date: 2018
Publisher: Moment Publications
Citation: Features of the HACCP plan development of the curd production / A.H.Vovkogon, S.V. Merzlov, V. M. Nadtochii and other // Eurasian Journal of Analytical Chemistry. – 2018. – 13 (3). – P. 216 – 223.
Abstract: Abstract: Background: The introduction of the HACCP system into the production of curd is an effective tool for ensuring the safety of the dairy product. The description of the finished product has been carried out in accordance with the requirements of DSTU 4554 : 2006 «Curd. Specifications». Materials and Methods: Under the processing and development of the HACCP plan for the production of curds in accordance with the principles of HACCP, the provisions and recommendations of the state standards were followed: DSTU 4161 : 2003 «Safety Management Systems for Food Products. Requirements» (Article 21. Requirements for the use of constantly operating procedures based on the principles of the HACCP system). Results: For all products that are the subject of the HACCP system, it is necessary to create a scheme of production (technological) process - block diagram. The production process is a set of interconnected operations and activities from the moment of material resources receiving to the delivery of finished products to the consumer. Conclusions: The development and implementation of the HACCP plan for the production of curds will provide Ukrainian dairy processing enterprises with a number of benefits: improving of the safety and quality of curds; confirmation of the product’s conformity with normative and technical documentation; possibility to realize dairy product at the European market.
Description: Анотація: Передумови: Впровадження системи НАССР у виробництво сиру кисломолочного є ефективним інструментом забезпечення безпеки молочного продукту. Опис готової продукції виконано відповідно до вимог ДСТУ 4554 : 2006 «Сир. Технічні характеристики». Матеріали та методи: Під час переробки та розробки плану НАССР з виробництва сиру кисломолочного відповідно до принципів НАССР, дотримувалися положень та рекомендацій державних стандартів: ДСТУ 4161 : 2003 «Системи управління безпекою харчових продуктів. Вимоги » (Стаття 21. Вимоги до використання постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР). Результати: Для всіх продуктів, що є предметом системи НАССР, необхідно створити схему виробничого (технологічного) процесу - блок-схему. Виробничий процес - це сукупність взаємопов'язаних операцій та діяльності з моменту надходження сировини до доставлення готової продукції споживачеві. Висновки: Розробка та реалізація плану НАССР з виробництва сиру кисломолочного забезпечить українським молокопереробним підприємствам низку переваг: підвищення безпеки та якості сиру кисломолочного; підтвердження відповідності продукту нормативній та технічній документації; можливість реалізації молочного продукту на європейському ринку.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/3256
ISSN: ISSN: 1306 - 3057
metadata.dc.identifier.udc: 637.3
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Features_ of_ the_ HAC.pdf302,42 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.