Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2555
Title: The influence of crossbreeding on the protein composition, nutritional and energy value of cow milk
Other Titles: Вплив кросбридингу на показники якості молока корів, його білковий склад, харчову та енергетичну цінність
Authors: Borshch, Oleksandr
Борщ, Олександр Олександрович
Borshch, Oleksandr
Борщ, Олександр Васильович
Kosior, Lesia
Косіор, Леся Тарасівна
Lastovska, Iryna
Ластовська, Ірина Вікторівна
Pirova, Liudmyla
Пірова, Людмила Вікторівна
Keywords: crossbreeding;cow milk;milk fat;milk protein;amino acids;міжпородне схрещування;амінокислоти;молоко корів;молочний жир;молочний білок
Issue Date: 2019
Publisher: Agricultural Academy
Citation: The influence of crossbreeding on the protein composition, nutritional and energy value of cow milk / O. Borshch, O. Borshch, L. Kosior, et al. // Bulgarian Journal of Agricultural Science.- 2019 .- №25 (No 1). - P.117–123.
Abstract: The use of crossbreeding as an element of improving livestock in commercial herds has affected the protein composition of milk and its nutritional and energy value. The cross of Ukrainian Black-Spotted and Brown Swiss cows have exceeded the purebred analogues in a mass fraction of fat by 0.08%, protein – by 0.05%, and the cross of Ukrainian Red-Spotted cows with Montbeliarde ones have signifi cantly surpassed purebred analogues in the content of fat by 0.16%, protein – by 0.14%. It has been established that the milk protein of the crossbred fi rst generation (F1) obtained as a result of the local Black- and Red-Spotted cows with Brown Swiss and Montbeliarde breeds crossing had a higher biological value. Milk protein of the local cows did not contain amino acids, which score was less than 100%. According to the coeffi cient of utility (assimilation) which characterizes the biological value of milk proteins, a signifi cant advantage of crossbred cows over purebred counterparts has been observed.
Description: Використання кросбридингу, як елемента поліпшення молочної худоби у комерційних стадах вплинуло на білковий склад молока та його харчову і енергетичну цінність. Помісі чорно-рябих та швіцьких корів перевищували чистопородних аналогів за масовою часткою жиру на 0,08%, білка – 0,05%, а червоно-рябих корів з монбельярдами суттєво пепреважали чистопородних аналогів за вмістом жиру на 0,16%, білка – на 0,14%. Встановлено, що білок молока у помісей першого покоління (F1), отриманих в результаті схрещування місцевих чорно- та червоно-рябих корів з швіцькою та монбельярдською породами мав вищу біологічну повноцінність. Молочний білок помісних корів не містив амінокислот, скор яких був менше 100%. За коефіцієнтом утилітарності (засвоєння), котрий характеризує біологічну повноцінність білків молока, спостерігали суттєву перевагу кросбредних корів над чистопородними аналогами.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2555
ISSN: 1310-0351
metadata.dc.identifier.udc: 636.2.082.4:637.12.04
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Influence_of.pdf77,12 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.