Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2552
Title: Amino acid and mineral composition of milk from local Ukrainian cows and their crossbreedings with Brown Swiss and Montbeliarde breeds
Other Titles: Амінокислотний та мінеральний склад молока місцевих українських корів та їх помісей з швіцькою і монбельярдською породами
Authors: Borshch, Aleksandr
Борщ, Олександр Олександорович
Borshch, Aleksandr
Борщ, Олександр Васильович
Lutsenko, Maria
Луценко, Марія Михайлівна
Merzlov, Sergii
Мерзлов, Сергій Віталійович
Kosior, Lesia
Косіор, Леся Тарасівна
Lastovska, Iryna
Ластовська, Ірина Олександрівна
Pirova, Liudmyla
Пірова, Людмила Вікторівна
Keywords: dairy cows;breeds;major mineral elements;human need;amino acids;породи;амінокислоти;потреба людини;дійнні корови;основні мінеральні елементи
Issue Date: 2018
Publisher: Faculty of Animal Agriculture, Diponegoro University and Indonesian Society of Animal Agriculture
Citation: Amino acid and mineral composition of milk from local Ukrainian cows and their crossbreedings with Brown Swiss and Montbeliarde breeds / A.A. Borshch, A.V. Borshch, M.M. Lutsenko and other // Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture. - 2018. - T. 43 (3). - C. 238-246
Abstract: The aim of this study was to analyze the mineral composition of milk, the amino acid compositionof milk protein, and the productivity per 305 days of lactation in crossbred cows compared to pure-breedlocal Ukrainian analogues. The research was conducted at cows of the Ukrainian Black-Spotted (UBS)dairy breed and crossbred cows of the first-generation obtained as a result of crossing with Brown Swissbreed and at cows of the Ukrainian Red-Spotted (URS) dairy breed and crossbred cows of the first-generation obtained by crossing of the URS dairy breed with Montbeliarde breed. In both farms therewere two groups of pure-breed and crossbred cows-analogues. The mineral composition of milk and itstechnological properties in crossbred cows were higher compared to the pure-breed analogues. The fatcontent of milk crossbred cows exceeded by 0.08-0.16%, protein exceeded by 0.15-0.22%, and the maintrace elements include Ca and P – by 2.66-8.83 and 2.12-7.81 mg/100 g of milk, respectively. Milkprotein of crossbred cows was marked by a more balanced composition of essential amino acids (EAAs)and their ratio suitable for processing. The amount of EAAs in 100 g of milk protein of crossbred cowswas 3.11-6.25% higher compared to local analogues. Crossbred cows dominatedpure-breedanaloguesbythemineralcompositionofmilk. The authors recommend the use of Montbeliarde or Brown Swiss breeds in commercial herds to improve the technological properties of milk
Description: Метою досліджень було проаналізувати мінеральний склад молока, амінокислотний склад молочного білка та продуктивність за 305 днів лактації у кросбредних корів порівняно з чистопородними місцевими українськими аналогами. Встановлено, що мінеральний склад молока та його технологічні властивості у кросбредних корів були вищими порівняно з чистопородними аналогами. Вміст жиру переважав на 0,08-0,16%, білка на 0,15-0,22%, а основних мікроелементів Ca і P на 2,66-8,83 та 2,12-7,81 мг/100 г молока відповідно. Молочний білок корів-помісей відзначався більш збалансованим складом незамінних амінокислот (ЕАА) та їх співвідношенням придатним до переробки. Кількість ЕАА у 100 г білка молока кросбредних корів на 3,11-6,25 % вища порівняно з місцевими аналогами. Молочний білок корів досліджуваних порід не містить амінокислот співвідношення яких менше оптимального, порівняно з амінокислотною формулою відповідності потребам людини за FAO/WHO. Цими дослідженнями встановлено, що найкращим за якісним та білковим складом було молоко червоно-рябих і монбельярдських помісей, що дає підстави вважати його найбільш придатним для виробництва сирів і кисломолочних продуктів. Ці дані можуть мати значення для отримання молока з більш якісним білковим та мінеральним складом в плані придатності до подальшої переробки.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2552
ISSN: 2087-8273
metadata.dc.identifier.udc: 637.12.04/.07
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
amino_acid.pdf160,56 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.