Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2529
Title: Санітарно-гігієнічна експертиза меду – запорука якості та його безпечності
Other Titles: Sanitary and hygienic expertise of honey is the key to quality and safety
Authors: Лясота, Василь Петрович
Lyasota, Vasily
Богатко, Надія Михайлівна
Bogatko, Nadiya
Букалова, Наталія Володимирівна
Bukalova, Natalia
Keywords: мед;органолептичні;фізико-хімічні;фальсифікація;національний стандарт;експрес визначення;рефрактометр;безпечність;honey;organoleptic;physical and chemical;falsification;national standard;express definition;refractometer;safety
Issue Date: 2018
Publisher: БНАУ
Citation: Лясота В.П. Санітарно-гігієнічна експертиза меду – запорука якості та його безпечності / В.П. Лясота, Н.М. Богатко, Н.В. Букалова // Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. " Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту: Сучасний розвиток ветеринарної медицини та технологій тваринництва " ( БНАУ, 27-28 вересня 2018 р.). - Біла Церква, 2018. - С.34-36.
Abstract: На основі науково-практичних досліджень встановлено, що мед рапсовий (монофлорний) за органолептичними, фізико-хімічними показниками та визначенням фальсифікації відповідав вимогам національного стандарту ДСТУ 4497:2005 «Мед натуральний. Технічні умови» - та придатний для вживання в якості харчового продукту. В результаті визначення якості та безпечності меду гречаного (поліфлорний) були установлені відхилення від санітарно-гігієнічних вимог за показниками механічної забрудненості, діастазного числа та присутності природної медової паді, а тому мед не відповідає вимогам національного стандарту ДСТУ 4497:2005 і вважається умовно придатним для харчування людини При визначенні якості та безпечності меду соняшникового (поліфлорний) установлено, що відхилень від більшості санітарно-гігієнічних вимог не виявлено, але мед забруднений механічними небажаними домішками - волосся, а тому не відповідає вимогам ДСТУ 4497:2005 і підлягає бракуванню. Вперше для експресного визначення санітарної оцінки якості меду застосовано рефрактометр POCKET-PAL–3 (Польща). Що надає можливість визначити масову частку сухої речовини із подальшим вираховуванням масової частки води та його фальсифікації.
Description: On the basis of scientific and practical researches it is established that honey is rapeseed (monofloral) in terms of organoleptic, physico-chemical parameters and defining falsification, it complied with the requirements of the national standard DSTU 4497: 2005 “Honey natural. Specifications »- and suitable for use as a food product. As a result of determining the quality and safety of buckwheat honey (polyflora) were deviations from the sanitary and hygienic requirements according to the mechanical indicators were established contamination, diastasis numbers and the presence of a natural honey pad, and therefore honey is not meets the requirements of national standard DSTU 4497: 2005 and is considered to be conditionally applicable for human nutrition In determining the quality and safety of honey sunflower (polyflora) found that deviations from most hygiene requirements not found, but honey contaminated mechanical unwanted impurities - hair, and therefore does not meet the requirements of DSTU 4497: 2005 and is to be rejected. For the first time, for the express determination of sanitary assessment of honey quality, it was applied POCKET-PAL-3 refractometer (Poland). Which makes it possible to determine the dry mass fraction substances with a subsequent subtraction of the mass fraction of water and its falsification.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2529
metadata.dc.identifier.udc: 619:614.31:638.1
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sanitarno-gigijenichna_ekspertyza.pdf352,37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.