Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2223
Title: Features of introduction of the HACCP system on enterprises of Ukraine
Other Titles: Особливості впровадження системи НАССР на підприємствах України
Особенности внедрения системы НАССР на предприятиях Украины
Authors: Приліпко, Тетяна Миколаївна
Tatiana, Prilipko
Букалова, Наталія Володимирівна
Nataliіa, Bukalova
Лясота, Василь Петрович
Lyasotа, Vasily
Keywords: HACCP system;safety;dairy processing enterprises;principles of HACCP system;senior management;HACCP system coordinator;work safety group;система НАССР;безпека;молокопереробні підприємства;принципи системи НАССР;керівництво;координатор системи НАССР;група безпеки праці;система НАССР;безопасность;молокоперерабатывающие предприятия;принципы системы НАССР;руководство;координатор системы НАССР;группа безопасности труда
Issue Date: Apr-2019
Publisher: Sciencee Publishing is part of SCIEMCEE. ALL RIGHTS RESERVED Published by Sciemcee Publishing, Wenlock Road London.
Citation: Prylipko T. Features of introduction of the HACCP system on enterprises of Ukraine / T. Prylipko, N. Bukalova, V. Lyasota // The Potential of Modern Science. Volume 1. Sciencee Publishing is part of SCIEMCEE. ALL RIGHTS RESERVED Published by Sciemcee Publishing. LP22772, 20–22 Wenlock Road. - London, 2019. - P. 49–60.
Abstract: Particularly relevant is the implementation of the HACCP system at dairy enterprises, since, according to the list of food products, the degree of microbial contamination and the incidence of food poisoning developed by the World Health Organization, milk and dairy products are classified in category I as often serve as a direct source of food poisoning. The HACCP system is a precautionary system for assessing the control of hazardous factors in food raw materials, process processes and finished products, which greatly reduces the risks of life and health hazards. The HACCP system is based on 7 principles that are the core of this system. In Ukraine, there are special requirements for microbiological safety criteria for food products that can be used only in the domestic market. At the same time, these criteria can not be used for the export of food products to the European Union market.
Description: Особливо важливим є впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах, оскільки, відповідно до переліку харчових продуктів, ступінь мікробного забруднення та частота харчових отруєнь, розроблених Всесвітньою організацією охорони здоров'я, молоко та молочні продукти класифікуються в I категорії, що часто є прямим джерелом харчових отруєнь. Система HACCP є попереджуючою системою для оцінювання контролю небезпечних факторів у харчовій сировині, технологічних процесах та готовій продукції, що значно знижує ризики для життя та здоров'я людей. Система HACCP заснована на 7 принципах, які є ядром цієї системи. В Україні існують особливі вимоги до критеріїв мікробіологічної безпеки харчових продуктів, що можуть бути використані лише на внутрішньому ринку. Водночас ці критерії не можуть бути використані для експорту продуктів харчування на ринок Європейського Союзу. Особенно важным является внедрение системы НАССР на молокоперерабатывающих предприятиях, поскольку, согласно перечня пищевых продуктов, степень микробного загрязнения и частота пищевых отравлений, разработанных Всемирной организацией здравоохранения, молоко и молочные продукты включаются в I категории, часто является прямым источником пищевых отравлений . Система HACCP является упреждающей системой для оценки контроля опасных факторов в пищевом сырье, технологических процессах и готовой продукции, что значительно снижает риски для жизни и здоровья людей. Система HACCP основана на 7 принципах, которые являются ядром этой системы. В Украине существуют особые требования к критериям микробиологической безопасности пищевых продуктов, которые могут быть использованы только на внутреннем рынке. В то же время эти критерии не могут быть использованы для экспорта продуктов питания на рынок Европейского Союза.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/2223
ISSN: ISBN 978-1-9993071-3-4
metadata.dc.identifier.udc: УДК 006:637.5
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Features_of_introduction_of_the_HACCP.pdf573,78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.