Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1992
Title: Теоретичні основи підвищення ефективності виробництва винограду та ягід в сільськогосподарських підприємствах України
Other Titles: Theoretical bases for increasing the efficiency of grape and berry production in agricultural enterprises of Ukraine
Authors: Свиноус, Іван Вікторович
Svynous, Ivan
Гура, Анатолій Минович
Hura, Anatoliy
Keywords: виноград;grapes;ягоди;berries;ефективність;efficiency;сільськогосподарське підприємство;agricultural enterprise;управління;management
Issue Date: 2018
Publisher: Львівський торговельно-економічний ун-т, Подільський державний аграрно-технічний ун-т
Citation: Свиноус І.В. Теоретичні основи підвищення ефективності виробництва винограду та ягід в сільськогосподарських підприємствах України / І.В. Свиноус, А.М. Гура // Економічний дискурс. - 2018. - Вип. 4. - С. 64-72.
Abstract: Метою підвищення ефективності аграрного виробництва є задоволення потреб населення країни. За такого підходу пріоритет належить не матеріальному, а соціальному результату, пов’язаному із підвищенням рівня життя не лише сільського населення, але і суспільства в цілому. В процесі проведення дослідження використано системний підхід (для комплексного врахування чинників, які впливають на здійснення й управління ефективністю виробництва продукції сільськогосподарськими товаровиробниками). Узагальнення існуючих методичних підходів до оцінки ефективності виробництва винограду та ягід дозволило виділити основні показники для порівняльної оцінки використання землі, праці, матеріальних і технічних ресурсів: урожайність винограду та ягід, прямі витрати праці на виробництво 1 ц продукції, собівартість виробництва одиниці продукції, додаткові витрати на надбавку врожайності та їх окупність, розмір чистого доходу, прибутку на одиницю посівної площі та одиницю продукції, рентабельність виробництва, річний економічний ефект. З метою підвищення ефективності виробництва ягід та винограду обґрунтовано систему показників оцінки ефективності виробництва за рівнями управління. Так, на першому рівні управління ефективністю виробництва продукції виноградарства та ягідництва повинні формуватися показники ефективності виробництва продукції конкретних видів та сортів ягід та винограду, що вимірюються в натуральних і вартісних одиницях виміру. На другому рівні – показники ефективності виробництва продукції групи ягідних рослин та винограду у натуральних, вартісних і умовно-натуральних одиницях виміру. На третьому рівні – показники ефективності виробництва і продажу ягід та винограду в натуральних і вартісних одиницях виміру. Ці показники використовують для прийняття науково обґрунтованих управлінських рішень. На основі узагальнення наукових досліджень постає завдання розробки методичних підходів для здійснення порівняльної оцінки ефективності виробництва винограду та ягід вітчизняними сільськогосподарськими товаровиробниками та в країнах Європейського Союзу. В зв’язку з цим необхідно запровадити в практику рекомендації щодо оцінки, обліку та калькулювання витрат, які базуються на міжнародних стандартах обліку та звітності.
Description: Increasing the efficiency of agrarian production is not a coincidence, but a naturally stable, repeatable and reasonably determined process that works objectively. At the same time, the aim is to meet the needs of the country's population, and the processing industry – in grapes and berries. In this approach, priority belongs not to the material but to the social result associated with raising the standard of living not only of the rural population, but also of society as a whole. The following main methods are used in the course of the research: a systematic approach (for the complex consideration of factors influencing the implementation and management of the production efficiency of agricultural commodity producers); abstract and logical (for theoretical generalizations of results, formulation of conclusions. The generalization of existing methodological approaches to the evaluation of the efficiency of grape and berry production makes it possible to identify the main indicators for comparative estimation of the use of land, labor, material and technical resources: yield of grapes and berries, direct labor costs for production of 1 ts of products, unit costs of production, additional costs for yield increase and payback, net income, profit per unit area and unit of production, profitability, annual economic effect. A system of indicators for assessing the production efficiency by management levels is substantiated in order to increase the efficiency of production of berries and grapes. Thus, at the first level of management of the production efficiency of vine and berry production, indicators of production efficiency of concrete species and grades of berries and grapes, which are measured in physical and cost units of measurement, must be formed. At the second level - indicators of the efficiency of production of berry plants and grapes in the natural, cost and conditional units of measurement. At the third level - indicators of the efficiency of production and sale of berries and grapes in natural and cost units of measurement. These indicators are used to make scientifically sound management decisions. On the basis of the generalization of scientific research the task of developing methodological approaches for comparative estimation of the efficiency of production of grapes and berries by domestic agricultural commodity producers and in the countries of the European Union is presented. In this regard, it is necessary to put into practice recommendations for the estimation, accounting and calculation of costs based on international accounting and reporting standards.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1992
ISSN: 2410-0919(Print)
2410-7476(Online)
metadata.dc.identifier.udc: 338.432 : 634.8 : 631.11(477)
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
teoretychni osnovy.pdf244,07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.