Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1992
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorСвиноус, Іван Вікторович-
dc.contributor.authorSvynous, Ivan-
dc.contributor.authorГура, Анатолій Минович-
dc.contributor.authorHura, Anatoliy-
dc.date.accessioned2019-03-13T13:12:49Z-
dc.date.available2019-03-13T13:12:49Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.citationСвиноус І.В. Теоретичні основи підвищення ефективності виробництва винограду та ягід в сільськогосподарських підприємствах України / І.В. Свиноус, А.М. Гура // Економічний дискурс. - 2018. - Вип. 4. - С. 64-72.uk_UA
dc.identifier.issn2410-0919(Print)-
dc.identifier.issn2410-7476(Online)-
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1992-
dc.descriptionIncreasing the efficiency of agrarian production is not a coincidence, but a naturally stable, repeatable and reasonably determined process that works objectively. At the same time, the aim is to meet the needs of the country's population, and the processing industry – in grapes and berries. In this approach, priority belongs not to the material but to the social result associated with raising the standard of living not only of the rural population, but also of society as a whole. The following main methods are used in the course of the research: a systematic approach (for the complex consideration of factors influencing the implementation and management of the production efficiency of agricultural commodity producers); abstract and logical (for theoretical generalizations of results, formulation of conclusions. The generalization of existing methodological approaches to the evaluation of the efficiency of grape and berry production makes it possible to identify the main indicators for comparative estimation of the use of land, labor, material and technical resources: yield of grapes and berries, direct labor costs for production of 1 ts of products, unit costs of production, additional costs for yield increase and payback, net income, profit per unit area and unit of production, profitability, annual economic effect. A system of indicators for assessing the production efficiency by management levels is substantiated in order to increase the efficiency of production of berries and grapes. Thus, at the first level of management of the production efficiency of vine and berry production, indicators of production efficiency of concrete species and grades of berries and grapes, which are measured in physical and cost units of measurement, must be formed. At the second level - indicators of the efficiency of production of berry plants and grapes in the natural, cost and conditional units of measurement. At the third level - indicators of the efficiency of production and sale of berries and grapes in natural and cost units of measurement. These indicators are used to make scientifically sound management decisions. On the basis of the generalization of scientific research the task of developing methodological approaches for comparative estimation of the efficiency of production of grapes and berries by domestic agricultural commodity producers and in the countries of the European Union is presented. In this regard, it is necessary to put into practice recommendations for the estimation, accounting and calculation of costs based on international accounting and reporting standards.uk_UA
dc.description.abstractМетою підвищення ефективності аграрного виробництва є задоволення потреб населення країни. За такого підходу пріоритет належить не матеріальному, а соціальному результату, пов’язаному із підвищенням рівня життя не лише сільського населення, але і суспільства в цілому. В процесі проведення дослідження використано системний підхід (для комплексного врахування чинників, які впливають на здійснення й управління ефективністю виробництва продукції сільськогосподарськими товаровиробниками). Узагальнення існуючих методичних підходів до оцінки ефективності виробництва винограду та ягід дозволило виділити основні показники для порівняльної оцінки використання землі, праці, матеріальних і технічних ресурсів: урожайність винограду та ягід, прямі витрати праці на виробництво 1 ц продукції, собівартість виробництва одиниці продукції, додаткові витрати на надбавку врожайності та їх окупність, розмір чистого доходу, прибутку на одиницю посівної площі та одиницю продукції, рентабельність виробництва, річний економічний ефект. З метою підвищення ефективності виробництва ягід та винограду обґрунтовано систему показників оцінки ефективності виробництва за рівнями управління. Так, на першому рівні управління ефективністю виробництва продукції виноградарства та ягідництва повинні формуватися показники ефективності виробництва продукції конкретних видів та сортів ягід та винограду, що вимірюються в натуральних і вартісних одиницях виміру. На другому рівні – показники ефективності виробництва продукції групи ягідних рослин та винограду у натуральних, вартісних і умовно-натуральних одиницях виміру. На третьому рівні – показники ефективності виробництва і продажу ягід та винограду в натуральних і вартісних одиницях виміру. Ці показники використовують для прийняття науково обґрунтованих управлінських рішень. На основі узагальнення наукових досліджень постає завдання розробки методичних підходів для здійснення порівняльної оцінки ефективності виробництва винограду та ягід вітчизняними сільськогосподарськими товаровиробниками та в країнах Європейського Союзу. В зв’язку з цим необхідно запровадити в практику рекомендації щодо оцінки, обліку та калькулювання витрат, які базуються на міжнародних стандартах обліку та звітності.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський торговельно-економічний ун-т, Подільський державний аграрно-технічний ун-тuk_UA
dc.subjectвиноградuk_UA
dc.subjectgrapesuk_UA
dc.subjectягодиuk_UA
dc.subjectberriesuk_UA
dc.subjectефективністьuk_UA
dc.subjectefficiencyuk_UA
dc.subjectсільськогосподарське підприємствоuk_UA
dc.subjectagricultural enterpriseuk_UA
dc.subjectуправлінняuk_UA
dc.subjectmanagementuk_UA
dc.titleТеоретичні основи підвищення ефективності виробництва винограду та ягід в сільськогосподарських підприємствах Україниuk_UA
dc.title.alternativeTheoretical bases for increasing the efficiency of grape and berry production in agricultural enterprises of Ukraineuk_UA
dc.typeСтаттяuk_UA
dc.identifier.udc338.432 : 634.8 : 631.11(477)uk_UA
dc.identifier.jelQ18, O13, L11-
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
teoretychni osnovy.pdf244,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.