Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1885
Назва: Порівняльна оцінка якості молока за використання роботизованих систем доїння
Інші назви: The comparative evaluation of milk quality in the robotic milking systems
Автори: Легкодух, Віктор Анатолійович
Legkoduh, Viktor
Ключові слова: молочна галузь;молоко–сировина;якість молока;роботизоване доїння;бактеріальне обсіменіння;dairy industry;raw milk;milk quality;robotic milking;bacterial contamination.;молочная отрасль;молоко-сырье;качество молока;роботизированное доение;бактериальное обсеменение.
Дата публікації: 2018
Видавництво: Білоцерківський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: Легкодух В.А. Порівняльна оцінка якості молока за використання роботизованих систем доїння / В.А Легкодух // Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: збірник наукових праць .- Біла Церква: БНАУ, 2018 .- Вип.1(141) .- С. 64-71.
Короткий огляд (реферат): У статті наведено аналітичний огляд стану та перспектив молочної галузі України в умовах СОТ та Євроінтег-рації. Визначено якість молока, отриманого в умовах технології роботизованого доїння згідно з вимогами українського стандарту і параметрів якості молока в країнах ЄС. Виконано попереднє зрівняння показників чинного стандарту ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі» та майбутнього ДСТУ 3662:2015 «Молокосировина коров’яче. Технічні умови». Проведено порівняльну оцінку якості молока, отриманого при використанні роботизованих систем доїння та наявних в Україні традиційних систем доїння на установках – майданчиках типу «Паралель» та «Карусель». Згідно з нашого дослідженням на базі ТДВ «Терезине» у селі Вільна Тарасівка, встановлено, що технологія до-їння корів з використанням роботизованої системи протягом експлуатації забезпечує отримання молока гарантованої якості як згідно чинного ДСТУ 3662-97, майбутнього ДСТУ 3662:2015, так і вимог ЄС. Також у порівняно з тради-ційними системами доїння якість молока, отриманого на роботизованій системі доїння, стоїть на порядок вище зі збереженням первинних властивостей молока, що надходить у доїльний апарат з вимені корів. Все це допомагає забезпечити молокопереробну галузь високоякісною сировиною, що дає змогу виготовити безпечні, якісні та конкурентоспроможні як на внутрішньому, так і на світовому ринку, молочні продукти , що, у свою чергу, робить роботи-зоване доїння перспективним для подальшого поширення і використання в Україні. В статье приведён аналитический обзор состояния и перспектив молочной отрасли Украины в условиях ВТО и Евроинтеграции. Определено качество молока, полученного в условиях технологии роботизированного доения сог-ласно требованиям украинского стандарта и параметров качества молока в странах ЕС. Выполнено предварительное сравнение показателей действующего стандарта ГОСТ 3662-97 «Молоко коровье цельное. Требования при закупках» и будущего ГОСТ 3662:2015 «Молоко-сырье коровье. Технические условия». Проведена сравнительная оценка качества молока, полученного при использовании роботизированных систем доения и существующих в Украине традиционных систем доения на установках- площадках типа «Параллель» и «Карусель». Согласно нашего исследования на базе ОДО «Терезино» в селе Вольная Тарасовка установлено, что технология доения коров с использованием роботизированной системы на протяжении многих лет эксплуатации обеспечивает получение молока гарантированного качества, как согласно действующему ГОСТ 3662-97, будущего ГОСТ 3662: 2015, так и согласно требований ЕС. Также, по сравнению с традиционными системами доения, качество молока, полученного на роботизированной системе доения, стоит на порядок выше с сохранением первоначальных свойств молока, поступающего в доильный аппарат с вымени коров. Все это позволяет обеспечить молокоперерабатываю-щую отрасль высококачественным сырьем, что позволяет изготовить безопасные, качественные и конкурентоспосо-бные как на внутреннем, так и на мировом рынке, молочные продукты, что, в свою очередь, делает роботизированное доение перспективным для дальнейшего распространения и использования в Украине.
Опис: The article provides analytical review of actual state and perspectives of Ukrainian dairy industry in conditions of WTO and European integration. The milk quality of robotic milking was evaluated according to the requirements of Ukrainian standards and those of European countries. A preliminary comparison has been made of the existing standard DSTU 3662-97 “Cow milk unskimmed purchasing requirements” and the future DSTU 3662:2015 “Cow milk-raw material technical condi-tions”. The comparative quality evaluation has been done of milk produced in robotic milking systems and existing tradition-al milking systems – milking equipment “Parallel” and “Carousel”. The Ukraine’s joining the WTO and signing the agreement about Association with the European Union foresee the new quality level of Ukrainian food products, which is the main precondition for entering the world market. In Ukraine the milk quality is regulated by the state standard DSTU 3662-97 “Cow milk unskimmed purchasing re-quirements”. The studies show that the requirements of the Ukrainian standard do not meet the requirements of the EU for milk quality and safety very considerably and they deviate from the EU indices by several times. Having compared the DSTU 3662-97 and the EU decision № 853/2004, It is seen that Ukrainian milk of the standards “extra” and “first-class”, considered as raw material of high quality, is qualified by the EU standards as “bearable” and of the lowest quality. The milk “extra” and “first-class” is of much lower quality according to the EU requirements, however it is still acceptable for the processing. As to the milk of category I and II, it is not acceptable for the European milk processing industries. That is why, in the framework of the Association of Ukraine and EU, a new standard has been developed to replace the old one DSTU 3662:2015 “Cow milk-raw material technical conditions”. That new standard was to be joined into force on 01.01.2018 but due to a number of reasons it was postponed until 01.07.2018. According to the new standard, only 3 milk categories will remain. The milk of category II (with bacterial contamination of up to 3 million/cm3) will be excluded. According to the new standard, the requirements to the raw milk for the processing will be on the same level as European ones. According to our investigation at the enterprise “Terezyne” in the village Vilna Tarasivka, the milking technology with robotic system provides milk of guaranteed quality during exploitation years, which corresponds with the existing DSTU 3662-97, future DSTU 3662:2015 and the EU requirements. Also comparing the traditional milking systems to the milk qual-ity obtained by the robotic milking system is considerably higher. It preserves the initial properties of milk coming from the cow’s udder. All that allows supplying the milk processing industries with raw material of high quality and produce milk products of good quality, safe and competitive on both domestic and world markets. This makes a good perspective for wider use of robotic milking in Ukraine.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1885
ISSN: 2310-9289
УДК: 637.116:57.086.8:631.11
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Porivnialna_otsinka.pdf237,5 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.