Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1765
Title: Sustainability and competitiveness principles of agro-food chains in Ukraine
Other Titles: Принципи стійкості та конкурентоспроможності агропродовольчих мереж в Україні
Authors: Varchenko, Olga
Варченко, Ольга Миронівна
Svynous, Ivan
Свиноус, Іван Вікторович
Krisanov, Dmytro
Крисанов, Дмитро Федосович
Artimonova, Iryna
Артімонова, Ірина Вікторівна
Gavryk, Olesya
Гаврик, Олеся Юріївна
Keywords: agricultural and food processing enterprises;сільськогосподарські та харчові підприємства;agro-food chains;агропродовольчі ланцюги;sustainable development;сталий розвиток;value added chains;ланцюги доданої вартості
Issue Date: 2018
Publisher: Islamic Azad University
Citation: Varchenko O. Sustainability and competitiveness principles of agro-food chains in Ukraine / O. Varchenko, I. Svynous, D. Krisanov and at. // International Journal of Management and Business Research. - 2018. - Vol. 8 (1). - P.160-172.
Abstract: This article gives the first summary of peculiarities of agro-food chains formation in Ukraine and their typing according different classification characteristics. The study systemizes distinctive features of agro-food chains functioning from agroholding to small producers and across some products. The quiz of agro-food chains actors, namely in agriculture and processing industry allowed to define the binding factors of their development and to justify measures for their overcoming. It is proved that a low level of management systems at agricultural and processing enterprises is one of binding factors for agro-food chains sustainability in Ukraine. Though it requires the activation of measures aimed to Implementation of European standards at all administrative levels. The driving forces for agro-food chains sustainability are discovered as well, they are fair distribution of added value, implementation of innovations, reducing of negative impact on the environment etc. On the base of this analysis a set of recommendations destined to favor the sustainability of agro-food chains was developed. They can help the government to develop strategic programs of agrarian sector development and also they can help chains actors.
Description: У даній статті наведено перший виклад особливостей формування агропродовольчих ланцюгів в Україні та їх типізація за різними класифікаційними характеристиками. Дослідження систематизує відмінні риси агропродовольчих ланцюгів, що функціонують від агрохолдингу до дрібних виробників і між деякими продуктами.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1765
ISSN: 22287019
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
sustainability_an_ competitiveness.pdf754,34 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.