Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1663
Назва: Теоретичне і експериментальне обгрунтування повноцінного протеїнового і амінокислотного живлення корів для центральної зони лісостепу
Інші назви: Theoretical and experimental ground of full value protein and amino acids nutrition of cows for central forest-steppe zone
Автори: Бомко, Віталій Семенович
Bomko, Vitalii
Ключові слова: лактуючі корови;поживність кормів;раціон;обмінна енергія;суха речовина;перетравність поживних речовин;продуктивність;норми годівлі;кормові добавки;система годівлі;баланс азоту;лізин;протеїново-амінокислотне живлення;nutritive value of feed;lactating cows;diet;exchange energy;dry matter digestibility of nutrients;productivity;feeding rate;feed additives;feeding system;the balance of nitrogen;lysine;protein-amino-acid diet;питательность кормов;лактирующие коровы;обменная энергия;рацион;сухое вещество;переваримость питательных веществ;продуктивность;нормы кормления;кормовые добавки;система кормления;протеиновоаминокислотное питание
Дата публікації: 2011
Видавництво: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького
Бібліографічний опис: Бомко В.С. Теоретичне і експериментальне обгрунтування повноцінного протеїнового і амінокислотного живлення корів для центральної зони лісостепу: автореф. дисертації на здобут. науков. ступеня доктора с/г наук. [спец.] 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів / В.С.Бомко .- Львів: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького, 2011 .- 41 с.
Короткий огляд (реферат): У дисертації викладено теоретичні положення та експериментальні матеріали з визначення оптимальних рівнів сирого протеїну та його легко- і важкорозчинних фракцій у раціонах для високопродуктивних корів за періодами лактації. Досліджено забезпечення високопродуктивних корів протеїном і незамінними амінокислотами за рахунок поєднання в їх раціонах високоякісних трав’яних кормів, заготовлених у фазі найбільшого накопичення протеїну, та використання удосконаленої технології заготівлі сінажу і силосу з розробленими комбікормами-концентратами на основі білково-жирових добавок місцевих сортів сої та продуктів її переробки, макухи сояшнику і ріпаку та інших концентрованих кормів. Теоретично й експериментально обґрунтовано новий енергозберігаючий спосіб заготівлі високоякісного сінажу і силосу, розроблено ефективний біологічний спосіб знешкодження антипоживних речовин зерна сої. Встановлено особливості обміну та використання азоту в організмі високопродуктивних корів за згодовування високопротеїнових зернових кормів, одержаних за допомогою дріжджування зерна сої, підданого спеціальній біотехнологічній обробці для знешкодження антипоживних речовин, продуктів переробки зерна сої, збагачених метіоніном і макухи соняшникової, збагаченої лізином. Отримані в роботі результати покладено в основу розробки нових та удосконалення існуючих технологій годівлі високопродуктивних корів. В диссертации изложены теоретические положения и экспериментальные материалы по оптимизации уровня сырого протеина и его легко- и труднорастворимых фракций в рационах для высокопродуктивных коров по периодам лактации. Исследовано обеспечение высокопродуктивных коров протеином и незаменимыми аминокислотами за счет сочетания в их рационах высококачественных травяных кормов, заготовленных в фазе наибольшего накопления протеина, и использования усовершенствованной технологии заготовки сенажа и силоса с разработанными комбикормами-концентратами на основе белково-жировых добавок местных сортов сои и продуктов ее переработки, жмыха подсолнечника и рапса, а также других концентрированных кормов. Доказано позитивное влияние исследуемых уровней макухи сои на рубцовый метаболизм лактирующих коров. Однако использование макухи сои в рационах высокопроизводительных коров в сочетании с сеном вико-овсянным, силосом кукурузным, сенажом клевера, дертью гороховой, пшеничной ячменной и кукурузной не обеспечивало оптимальных уровней сырого протеина, его легко- и труднорастворимых фракций, лизина и метионина, что не позволило полностью реализовать генетический потенциал производительности коров. Внедрение разработанной технологии приготовления и скармливания кормов с повышением в их составе уровня протеина, его труднорастворимых фракций и синтетических аминокислот лизина и метионина в рационах высокопродуктивных коров в хозяйствах по производству молока в центральной зоне Лесостепи Украины дает возможность существенно повысить молочную продуктивность, улучшить качество молока и снизить себестоимость его производства.
Опис: In the thesis the theoretical and experimental materials to determine the optimal levels of crude protein and it's easy and difficultly soluble fractions for high-lactation cows. Study of high-protein cattle and essential amino acids by combining their high-quality herbal food rations supplied by the biggest phase of protein accumulation and use of improved technology harvesting haylage and silage from-concentrate feed mix designed on the basis of protein and fat supplements local varieties of soybean and processed products, cake and meal sunflower rape and other concentrated foods. Theoretically and experimentally confirmed the new energy-efficient way of storing highquality haylage and silage, developed a biological method of disposal antynutrition substances soybean. The peculiarities of the exchange and use of high nitrogen in the body during feeding cows grain high protein feed derived from drizhdzhuvannya, soybeans inaktivated antynutrition substances using biotechnological methods, food processing products enriched with methionine and fortified meal sunflower for lysine. Obtained in the results as the basis the development of new technologies and improving existing high feeding cows.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1663
УДК: 636.2.033.087.74:602.4
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Teoretychne_i_eksperymen.pdf1,34 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.