Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1663
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorБомко, Віталій Семенович-
dc.contributor.authorBomko, Vitalii-
dc.date.accessioned2018-12-02T17:29:36Z-
dc.date.available2018-12-02T17:29:36Z-
dc.date.issued2011-
dc.identifier.citationБомко В.С. Теоретичне і експериментальне обгрунтування повноцінного протеїнового і амінокислотного живлення корів для центральної зони лісостепу: автореф. дисертації на здобут. науков. ступеня доктора с/г наук. [спец.] 06.02.02 – годівля тварин і технологія кормів / В.С.Бомко .- Львів: Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького, 2011 .- 41 с.uk_UA
dc.identifier.urihttp://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1663-
dc.descriptionIn the thesis the theoretical and experimental materials to determine the optimal levels of crude protein and it's easy and difficultly soluble fractions for high-lactation cows. Study of high-protein cattle and essential amino acids by combining their high-quality herbal food rations supplied by the biggest phase of protein accumulation and use of improved technology harvesting haylage and silage from-concentrate feed mix designed on the basis of protein and fat supplements local varieties of soybean and processed products, cake and meal sunflower rape and other concentrated foods. Theoretically and experimentally confirmed the new energy-efficient way of storing highquality haylage and silage, developed a biological method of disposal antynutrition substances soybean. The peculiarities of the exchange and use of high nitrogen in the body during feeding cows grain high protein feed derived from drizhdzhuvannya, soybeans inaktivated antynutrition substances using biotechnological methods, food processing products enriched with methionine and fortified meal sunflower for lysine. Obtained in the results as the basis the development of new technologies and improving existing high feeding cows.uk_UA
dc.description.abstractУ дисертації викладено теоретичні положення та експериментальні матеріали з визначення оптимальних рівнів сирого протеїну та його легко- і важкорозчинних фракцій у раціонах для високопродуктивних корів за періодами лактації. Досліджено забезпечення високопродуктивних корів протеїном і незамінними амінокислотами за рахунок поєднання в їх раціонах високоякісних трав’яних кормів, заготовлених у фазі найбільшого накопичення протеїну, та використання удосконаленої технології заготівлі сінажу і силосу з розробленими комбікормами-концентратами на основі білково-жирових добавок місцевих сортів сої та продуктів її переробки, макухи сояшнику і ріпаку та інших концентрованих кормів. Теоретично й експериментально обґрунтовано новий енергозберігаючий спосіб заготівлі високоякісного сінажу і силосу, розроблено ефективний біологічний спосіб знешкодження антипоживних речовин зерна сої. Встановлено особливості обміну та використання азоту в організмі високопродуктивних корів за згодовування високопротеїнових зернових кормів, одержаних за допомогою дріжджування зерна сої, підданого спеціальній біотехнологічній обробці для знешкодження антипоживних речовин, продуктів переробки зерна сої, збагачених метіоніном і макухи соняшникової, збагаченої лізином. Отримані в роботі результати покладено в основу розробки нових та удосконалення існуючих технологій годівлі високопродуктивних корів. В диссертации изложены теоретические положения и экспериментальные материалы по оптимизации уровня сырого протеина и его легко- и труднорастворимых фракций в рационах для высокопродуктивных коров по периодам лактации. Исследовано обеспечение высокопродуктивных коров протеином и незаменимыми аминокислотами за счет сочетания в их рационах высококачественных травяных кормов, заготовленных в фазе наибольшего накопления протеина, и использования усовершенствованной технологии заготовки сенажа и силоса с разработанными комбикормами-концентратами на основе белково-жировых добавок местных сортов сои и продуктов ее переработки, жмыха подсолнечника и рапса, а также других концентрированных кормов. Доказано позитивное влияние исследуемых уровней макухи сои на рубцовый метаболизм лактирующих коров. Однако использование макухи сои в рационах высокопроизводительных коров в сочетании с сеном вико-овсянным, силосом кукурузным, сенажом клевера, дертью гороховой, пшеничной ячменной и кукурузной не обеспечивало оптимальных уровней сырого протеина, его легко- и труднорастворимых фракций, лизина и метионина, что не позволило полностью реализовать генетический потенциал производительности коров. Внедрение разработанной технологии приготовления и скармливания кормов с повышением в их составе уровня протеина, его труднорастворимых фракций и синтетических аминокислот лизина и метионина в рационах высокопродуктивных коров в хозяйствах по производству молока в центральной зоне Лесостепи Украины дает возможность существенно повысить молочную продуктивность, улучшить качество молока и снизить себестоимость его производства.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицькогоuk_UA
dc.subjectлактуючі коровиuk_UA
dc.subjectпоживність кормівuk_UA
dc.subjectраціонuk_UA
dc.subjectобмінна енергіяuk_UA
dc.subjectсуха речовинаuk_UA
dc.subjectперетравність поживних речовинuk_UA
dc.subjectпродуктивністьuk_UA
dc.subjectнорми годівліuk_UA
dc.subjectкормові добавкиuk_UA
dc.subjectсистема годівліuk_UA
dc.subjectбаланс азотуuk_UA
dc.subjectлізинuk_UA
dc.subjectпротеїново-амінокислотне живленняuk_UA
dc.subjectnutritive value of feeduk_UA
dc.subjectlactating cowsuk_UA
dc.subjectdietuk_UA
dc.subjectexchange energyuk_UA
dc.subjectdry matter digestibility of nutrientsuk_UA
dc.subjectproductivityuk_UA
dc.subjectfeeding rateuk_UA
dc.subjectfeed additivesuk_UA
dc.subjectfeeding systemuk_UA
dc.subjectthe balance of nitrogenuk_UA
dc.subjectlysineuk_UA
dc.subjectprotein-amino-acid dietuk_UA
dc.subjectпитательность кормовuk_UA
dc.subjectлактирующие коровыuk_UA
dc.subjectобменная энергияuk_UA
dc.subjectрационuk_UA
dc.subjectсухое веществоuk_UA
dc.subjectпереваримость питательных веществuk_UA
dc.subjectпродуктивностьuk_UA
dc.subjectнормы кормленияuk_UA
dc.subjectкормовые добавкиuk_UA
dc.subjectсистема кормленияuk_UA
dc.subjectпротеиновоаминокислотное питаниеuk_UA
dc.titleТеоретичне і експериментальне обгрунтування повноцінного протеїнового і амінокислотного живлення корів для центральної зони лісостепуuk_UA
dc.title.alternativeTheoretical and experimental ground of full value protein and amino acids nutrition of cows for central forest-steppe zoneuk_UA
dc.typeАвторефератuk_UA
dc.identifier.udc636.2.033.087.74:602.4uk_UA
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Teoretychne_i_eksperymen.pdf1,34 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.