Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1646
Назва: Агропродовольчі ланцюги: ключові проблеми створення та розбудови
Інші назви: Agro-food chains: key issues of creation and development
Автори: Крисанов, Дмитро Федосович
Krysanov, Dmytro
Варченко, Ольга Миронівна
Varchenko, Olga
Ключові слова: сільськогосподарські та переробно-харчові підприємства;agricultural and food-processing enterprises;агропродовольчі ланцюжки;agro-food chain;сталий розвиток;sustainable development;ланцюжки доданої вартості;value added chains
Дата публікації: 2017
Видавництво: Інститут економіки та прогнозування НААН України
Бібліографічний опис: Крисанов Д.Ф. Агропродовольчі ланцюги: ключові проблеми створення та розбудови / Д.Ф. Крисанов, О.М. Варченко // Економіка і прогнозування. – 2017. - №1. – С.72-91. doi: https://doi.org/10.15407/eip2017.01.072
Короткий огляд (реферат): Систематизовано науково-методичні підходи та принципи створення і розбудови агропродовольчих ланцюгів, а також здійснено їх типізацію за різними класифікаційними ознаками. Класифіковано ключові проблеми вітчизняних агропродовольчих ланцюжків, які переважно сконцентровані у їх первинному сегменті, зокрема такі, як: правова неврегульованість економічних відносин, дефіцит сировини, незавершеність впровадження системних методів харчової безпечності, диктат підприємств-інтеграторів тощо. Встановлено, що розкрити внутрішній інноваційний потенціал агропродовольчих ланцюжків допоможе удосконалення організації, умов функціонування, інституціональних норм і неформальних правил, форм соціально-економічних відносин між акторами та членами їх колективів. З урахуванням зарубіжного досвіду обґрунтовано пропозиції щодо розбудови агропродовольчих ланцюгів з метою посилення їх сталості, підвищення ефективності та нарощування доданої вартості.
Опис: Discovered and summarized the scientific and methodological approaches and principles of the creation and development of agro-food chains. Agro-food chains has been grouped by several classification criteria. The authors highlight the fundamental differences in the assessment of the role and importance of agro-food chains by Ukrainian and foreign researchers. Systematized key issues of domestic agro-food chains, which are mainly concentrated in their primary segment, such as lack of legal regulation of economic relations, shortage of raw materials, incomplete implementation of the systemic food safety techniques, dictate of integrating companies and others. It is established that empowering internal innovative potential of agro-food chains is related to improved organization, operating conditions, institutional norms and informal rules, as well as the forms of social and economic relations between the participant entities and the internal relations inside them. Taking into account the international experience, the authors justify various proposals for developing agro-food chains to enhance sustainability, improve efficiency and increase value added. Established that abroad the agro-food chain is considered as a food supply chain to the end user and the main problems are related to overcoming the problems that inhibit such positive processes taking place in the agro-food chains as increased efficiency on the principles of sustainability, and strengthened role of each actor in the chain of added value. The authors generalize the structure of the components of the added value and directions of its use for the needs of society and its members. Highlighted the international management experience in the agro-food chains and justified the expediency of its application in relation to the specific functioning of agro-food chains in Ukraine's agrarian sector.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/1646
ISSN: 1605-7988
УДК: 338.439:151.61
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
agroprodovol`chi_lancyugy`.pdf687,69 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.