Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15168
Назва: Аналіз технології виробництва та переробки продукції свинарства в ПОП «Маяк»» Чернігівської області
Інші назви: Analysis of the technology of production and processing of pig breeding products in the POP "Mayak" of the Chernihiv region
Автори: Тертична, Владислава Миколаївна
Tertychna, Vladyslava
Ключові слова: технологія;technology;кнури-плідники;brooding boars;поросята-сисуни;suckling piglets;порода дюрок;Duroc breed;промислова технологія;industrial technology;ефективність виробництва свинини;pork production efficiency;прибуток;profit
Дата публікації: 2025
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Тертична В. М. Аналіз технології виробництва та переробки продукції свинарства в ПОП «Маяк»» Чернігівської області: кваліфікаційна робота бакалавра (204 - Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва) / Білоцерківський національний аграрний університет. Кафедра технології виробництва молока та м'яса; Наук. керівник П. І. Кузьменко, доцент.— Біла Церква, 2025. — 48 с.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано технологію виробництва свинини в ПОП «Маяк», що розташоване в с. Смолянка Чернігівської області. Використано аналітичні та статистичні методи. Виявлено, що основним видом діяльності ПОП “Маяк” є розведення свиней, а іншими  допоміжна діяльність у тваринництві та оптова торгівля живими тваринами. ПОП “Маяк” є товарним господарством із закінченим виробничим циклом  розводить і вирощує поросят та організовує відгодівлю власного молодняку свиней на м'ясо. Господарство щорічно відгодовує до відповідних кондицій 1500-1550 голів молодняку свиней породи дюрок. На свинофермі застосовують трифазну система вирощування і відгодівлі молодняку. На фермі функціонує чотири цехи: цех холостих, супоросних і глибокосупоросних свиноматок; цех опоросу та підсисних свиноматок з поросятами; цех дорощування поросят; цех відгодівельного та ремонтного молодняку свиней. Тривалість технологічного циклу виробництва свинини  222 діб, а тривалість відтворювального циклу у свиноматок  171 доби. Для утримання холостих і умовносупоросних свиноматок на фермі застосовують комплект обладнання ОМС-І, глибокосупоросних  ОМС-Г, підсисних свиноматок з поросятами  ОСМ-60, для дорощування поросят  ОДВС-1, для м’ясної відгодівлі молодняку  ОДВС-2. Годують всі технологічні групи свиней кормами особистого виробництва – це сухі повнораціонні комбікорма, що збалансовані за основними поживними та біологічно активними речовинами. ПОП “Маяк” у 2024 році вдалося досягти досить високих виробничих і економічних показників завдяки використанню сучасних промислових і ресурсозберігаючих технологій вирощування і відгодівлі свиней. Зокрема, загальний обсяг виробництва свинини у живій вазі за рік становив 1836,75 ц, а рівень рентабельності виробництва свинини  62,2 %. Це свідчить про те, що галузь свинарства в господарстві є прибутковою і ведення подальшої діяльності є доцільним. Одержані результати можуть бути використані на підприємстві для удосконалення технології виробництва свинини.
Опис: The technology of pork production in the Mayak POP, located in the village of Smolyanka, Chernihiv region, has been analyzed. Analytical and statistical methods are used. It was found that the main activity of POP "Mayak" is pig breeding, and other activities are auxiliary activities in animal husbandry and wholesale trade in live animals. POP "Mayak" is a commodity farm with a completed production cycle  breeds and raises piglets and organizes fattening of its own young pigs for meat. The farm annually fattens 1500-1800 heads of young pigs of the Duroc breed to appropriate conditions. The pig farm uses a three-phase system of rearing and fattening young animals. There are four workshops on the farm: a workshop for single, pregnant and deep-sowing sows; workshop for farrowing and suckling sows with piglets; piglet rearing workshop; workshop for fattening and repair young pigs. The duration of the technological cycle of pork production is 215 days, and the duration of the reproductive cycle in sows is 164 days. For the keeping of single and conditionally reared sows on the farm, a set of equipment OMS-I, deep-sucking sows  OMS-G, suckling sows with piglets  OSM-60, for rearing piglets  ODVS-1, for meat fattening of young animals  ODVS-2 is used. All technological groups of pigs are fed with feed of personal production - these are dry complete feeds that are balanced in terms of basic nutrients and biologically active substances. POP "Mayak" in 2024 managed to achieve fairly high production and economic indicators thanks to the use of modern industrial and resource-saving technologies for raising and fattening pigs. In particular, the total volume of pork production in live weight for the year amounted to 1836.75 centners, and the level of profitability of pork production was 62.2%. This indicates that the pig breeding industry on the farm is profitable and further activities are expedient.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15168
УДК: 636.4
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (бакалаври)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
204_D_Tertychna V.M.pdf582,36 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.