Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15165
Title: Аналіз технології виробництва яловичини у ФГ “Лещенко” та переробки продукції у ТОВ “Міт Мікс” Київської області
Other Titles: Analysis of beef production technology at the farming “Leshchenko” and product processing at LLC “Meat Mix” Kyiv region
Authors: Стефашин, Роман Русланович
Stefashin, Roman
Keywords: бички;young bulls;технологія;technology;раціон;diet;годівля;feeding;яловичина;beef;ефективність;efficiency
Issue Date: 2025
Publisher: БНАУ
Citation: Стефашин Р. Р Аналіз технології виробництва яловичини у ФГ “Лещенко” та переробки продукції у ТОВ “Міт Мікс” Київської області: кваліфікаційна робота бакалавра (204 - Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва) / Білоцерківський національний аграрний університет. Кафедра технології кормів, кормових добавок і годівлі тварин; Наук. керівник С. В. Соболєва, доцент. — Біла Церква, 2025. — 50 с.
Abstract: Проаналізовано технологію виробництва яловичини у ФГ “Лещенко”, що розташоване у с. Пії Обухівського району Київської області. Використано аналітичні, розрахункові та економічні методи. Підтверджено, що основним видом діяльності ФГ “Лещенко” є вирощування зернових і бобових культур, іншими – вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів; розведення великої рогатої худоби молочних порід. У господарстві розводять корів голштинської породи. Для виробництва яловичини, групу відгодівельного молодняка комплектують переважно із бичків (98 %). Близько 2 % відгодівельного поголів’я припадає на вибракувані телиці. З’ясовано, що технологічний процес вирощування молодняка ВРХ на м’ясо включає три виробничі періоди: вирощування бичків до 6-місячного віку, дорощування – до 12-місячного віку і заключна відгодівля – до 16-18-місячного віку. Молодняк ВРХ до 4-місячного віку вирощується безприв’язно у групових станках, а з 4- до 16-18-місячного віку – у стійлах на прив’язі. У період дорощування бичків з 6- до 12-місячного віку у господарстві застосовують сінажно-концентратний тип годівлі молодняка, а у період заключної відгодівлі з 12- до 18-місячного віку – силосно-концентратний. Доведено, що раціони молодняка ВРХ для кожного виробничого періоду повністю збалансовані за всіма основними поживними речовинами згідно деталізованих норм годівлі. Завдяки раціональній годівлі бичків усіх вікових груп, господарству вдається одержати у 18-місячному віці добре розвинених і вгодованих тварин живою масою більше 450 кг. Зроблено висновок, що технологія виробництва яловичини, що використовується у господарстві, є ефективною, тому що виручка від реалізації відгодованих на м’ясо бичків дозволяє повністю покрити витрати на їх вирощування і одержати прибуток у сумі 226,12 тис. грн. Собівартість 1 ц живої маси молодняку ВРХ реалізованого на м’ясо становила 5714,01 грн. а рентабельність реалізованої продукції – 18,1 %. Одержані результати можуть бути використані товарними господарствами різних форм власності, які займаються вирощуванням молодняка молочних порід великої рогатої худоби на м’ясо.
Description: The technology of beef production in the farm “Leshchenko”, located in the village of Piya, Obukhiv district, Kyiv region, was analyzed. Analytical, computational and economic methods were used. It was confirmed that the main activity of the farm “Leshchenko” is the cultivation of grain and legume crops, others are the cultivation of vegetables and melon crops, root crops and tubers; breeding of dairy cattle. The farm breeds Holstein cows. For beef production, the group of fattening young animals is completed mainly from bulls (98 %). About 2 % of the fattening livestock are culled heifers. It was found that the technological process of growing young cattle for meat includes three production periods: growing bulls up to 6 months of age, growing up to 12 months of age and final fattening up to 16-18 months of age. Young cattle up to 4 months of age are grown untethered in group stands, and from 4 to 16-18 months of age - in stalls on a leash. During the growing up of bulls from 6 to 12 months of age, the farm uses a hay-concentrate type of feeding for young cattle, and during the final fattening from 12 to 18 months of age - a silage-concentrate type. It has been proven that the rations of young cattle for each production period are fully balanced in all basic nutrients according to detailed feeding standards. Thanks to rational feeding of bulls of all age groups, the farm manages to obtain well-developed and fattened animals with a live weight of more than 450 kg at the age of 18 months. It was concluded that the technology of beef production used in the farm is effective, because the proceeds from the sale of bulls fattened for meat allow to fully cover the costs of their cultivation and to obtain a profit in the amount of 226.12 thousand UAH. The cost price of 1 kg of live weight of young cattle sold for meat was 5714.01 UAH. and the profitability of the sold products is 18.1 %. The results obtained can be used by commodity farms of various forms of ownership that are engaged in the cultivation of young dairy cattle for meat
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/15165
metadata.dc.identifier.udc: 636.2
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (бакалаври)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
204_D_Stefashin R.R.pdf473,04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.