Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14747
Title: | Аналіз та удосконалення технології вершкового масла |
Other Titles: | Analysis and improvement of butter technology |
Authors: | Палій, Віталій Леонідович Paliy, Vitaliy |
Keywords: | вершкове масло;butter;наповнювачі;fillers;продуктовий розрахунок;product calculation;молоко;milk;сировина;raw materials;органолептичні показники;organoleptic indicators;мікробіологічні показники;microbiological indicators |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | БНАУ |
Citation: | Палій В. Л. Аналіз та удосконалення технології вершкового масла: кваліфікаційна робота магістра (181 - харчові технології) / Білоцерківський національний аграрний університет. Кафедра харчових технологій і технологій переробки продукції тваринництва; Наук. керівник Л. П. Загоруй, доцент - Біла Церква, 2024. - 56 с. |
Abstract: | Вершкове масло – продукт, що включений до щоденного раціону українців, це основне джерело легкозасвоюваних тваринних жирів і так званого «хорошого холестерину», що запобігає утворенню атеросклеротичних бляшок в судинах. Аналізуючи асортимент вершкового масла з наповнювачами в Україні, можна сказати, що ця складова представлена залежно від компонентного складу двома підгрупами: десертного та закусочного спрямування. Однією із основних задач маслоробства є розширення асортименту, покращення якості масла, підвищення його біологічної цінності та дієтичних властивостей. В роботі зроблено продуктовий розрахунок сировини, підібрано технологічне обладнання для виготовлення вершкового масла функціонального призначення з наповнювачами (кріопорошками з калини, з бузини чорної, з обліпихи, пектином та фруктозою). Описано показники безпечності та якості за системою НАССР готового продукту та вказано шляхи екологізації виробництва. Впровадження у виробництво нових рецептів вершкового масла з наповнювачами є економічно доцільним, оскільки його рентабельність становить 27%. Кваліфікаційна робота магістра складається з 56 сторінок, 16 таблиць, 3 рисунків, списку використаних джерел, що включає 31 найменування. |
Description: | Butter is a product included in the daily diet of Ukrainians, it is the main source of easily digestible animal fats and the so-called “good cholesterol”, which prevents the formation of atherosclerotic plaques in blood vessels. Analyzing the range of butter with fillers in Ukraine, we can say that this component is represented by two subgroups depending on the component composition: dessert and snack direction. One of the main tasks of butter production is to expand the range, improve the quality of butter, increase its biological value and dietary properties. The work has made a product calculation of raw materials, selected technological equipment for the production of functional butter with fillers (cryopowders from viburnum, black elderberry, sea buckthorn, pectin and fructose). The safety and quality indicators according to the HACCP system of the finished product are described and ways of ecologizing production are indicated. The introduction of new recipes for butter with fillers into production is economically feasible, since its profitability is 27%. The master's qualification work consists of 56 pages, 16 tables, 3 figures, a list of sources used, which includes 31 names |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14747 |
metadata.dc.identifier.udc: | 637.233 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи (магістри) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
ПАЛІЙ В.Л..pdf | 1,16 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.