Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14583
Назва: | Особливості вирощування жита озимого за органічного виробництва |
Інші назви: | Features of growing winter rye under organic production |
Автори: | Макаренко, Руслан Володимирович Makarenko, Ruslan |
Ключові слова: | жито озиме, основний обробіток, органічна продукція;winter rye, main cultivation, organic products |
Дата публікації: | 2024 |
Видавництво: | Білоцерківський національний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Макаренко Р.В. Особливості вирощування жита озимого за органічного виробництва: кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія) / БНАУ; Науковий керівник Єзерковська Л.В. - Біла Церква, 2024. - 64 с. |
Короткий огляд (реферат): | Досліджено ефективність способів основного обробітку ґрунту та застосування рідких органічних добрив за вирощування жита озимого для отримання органічної продукції. Використано методичні підходи: пoльовий і лабoраторний з викoристанням хімічногo – для визначення показників рoдючoсті ґрунту; візуальний і вимірювально-вагoвий – для встановлення продуктивності та водного режиму ґрунту; електрофотометричний з використанням комп’ютерного забезпечення – для визначення вмісту основних мінеральних елементів в продукції; матeматично-статистичний – для встановлення вірогідності отриманих результатів досліджень; рoзрахунково-порівняльний – для оцінювання економічної та енергетичної ефективності технологій вирощування жита озимого. Для збереження та підвищення родючості неглибоких (45–50 см) карбонатних осушуваних торфово-глейових ґрунтів Лівобережного Лісостепу рекомендується вирощувати жито озиме на виробництво органічної продукції з проведенням основного обробітку дискування на 10 – 12 см, або оранки на 25 – 27 см з застосуванням рідкого органічного добрива гумат калію+мікроелементи. Такі технологічні заходи забезпечують отримання врожайності жита озимого 3,36 – 3,84 т/га, з високими показниками якості. Одержані результати можуть бути використані для впровадження операторами що займаються органічним виробництвом на торфо-глейових ґрунтах. Кваліфікаційна робота магістра містить 56 сторінок, 9 таблиць, 4 рисунка, список використаних джерел із 59 найменування, 1 додаток. The efficiency of the methods of basic tillage and the use of liquid organic fertilizers for growing winter rye to obtain organic products has been studied. Methodical approaches are used: field and laboratory with the use of chemical - to determine the indicators of soil fertility; visual and measuring-weight - to establish the productivity and water regime of the soil; electrophotometric with the use of computer software - to determine the content of basic mineral elements in products; mathematical and statistical - to establish the probability of the obtained research results; settlement and comparative - to assess the economic and energy efficiency of winter rye growing technologies. To preserve and increase the fertility of shallow (45-50 cm) carbonate drained peat-gley soils of the Left Bank Forest-Steppe, it is recommended to grow winter rye for organic production with the main cultivation of disking by 10 - 12 cm, or plowing by 25 - 27 cm using liquid organic potassium humate fertilizers + trace elements. Such technological measures ensure the yield of winter rye 3.36 - 3.84 t / ha, with high quality indicators. The obtained results can be used for implementation by operators engaged in organic production on peat-gley soils. The master's qualification work contains 56 pages, 9 tables, 1 figure, the list of the used sources from 59 names, 1 appendix. Key words: winter rye, main cultivation, organic products |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14583 |
Розташовується у зібраннях: | Кваліфікаційні роботи (магістри) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Makarenko.pdf | 370,89 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.