Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14465
Назва: Гумінові кислоти: вплив на продуктивність, масову частку жиру і білка у молоці та параметри рубцевого травлення у корів
Інші назви: Humic acids: effect on productivity, milk fat and protein content, and rumen digestion parameters in cows
Автори: Якубчак, Ольга Миколаївна
Yakubchak, Olha
Тишківська, Наталія Василівна
Tishkіvska, Natalii
Чуб, Олександр Васильович
Chub, Alexander
Тишківський, Михайло Ярославович
Tishkivskiy, Mykhailo
Ключові слова: гумінові кислоти;продуктивність;масова частка жиру;масова частка білка;суха речовина;коротколанцюгові жирні кислоти;редуктазна активність;вміст рубця;величина рН;humic acids;productivity;mass fraction of fat;mass fraction of protein;dry matter;short-chain fatty acids;reductase activity;rumen content;pH value
Дата публікації: 2025
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Гумінові кислоти: вплив на продуктивність, масову частку жиру і білка у молоці та параметри рубцевого травлення у корів / О.М. Якубчак, Н.В. Тишківська, О.В. Чуб, М.Я. Тишківський // Науковий вісник ветеринарної медицини, 2025. № 1. С. 36-43. Doi: 10.33245/2310-4902-2025-196-1-36-43
Короткий огляд (реферат): У статті представлено результати комплексного дослідження впливу гумінових кислот, доданих до раціону дійних корів, на продуктивність, хімічний склад молока та ключові параметри рубцевого травлення. Встановлено, що 84-добове застосування гумінових кислот у раціоні корів дослідної групи привело до вірогідного зростання надоїв на 4,5 л (р<0,05), що становить 1,2-кратне збільшення порівняно з початком експерименту. Окрім збільшення обсягу надоїв, спостерігалося значне покращення якісних показників молока, зокрема збільшення вмісту жиру в 1,3 раза та білка в 1,1 раза. Дослідження виявило, що гумінові кислоти стимулюють активність інфузорій рубця, що, зокрема, приводить до вірогідного збільшення концентрації коротколанцюгових жирних кислот (р<0,001), представники яких є попередниками молочного жиру (р<0,05) та покращується засвоєння поживних речовин з раціону. Це забезпечує більшу кількість амінокислот, необхідних для синтезу молочного білка, що підтверджується статистично значним збільшенням білковомолочності корів дослідної групи (р<0,05). Важливим аспектом впливу гумінових кислот є їхня здатність стабілізувати величину рН вмісту рубця в межах фізіологічної норми, що, ймовірно, досягається завдяки підвищенню буферної здатності рідини рубця після їх введення. Крім того, гумінові кислоти підвищували редуктазну активність мікрофлори рубця, що відображає посилення процесів ферментації та обміну речовин, а отже, покращення ефективності травлення. Отримані результати свідчать про комплексний позитивний вплив гумінових речовин на молочну продуктивність та рубцеве травлення корів, що робить їх перспективною кормовою добавкою для підвищення продуктивності та покращення якості молока в умовах сучасного молочного тваринництва.
Опис: The article presents the results of a comprehensive study of the effect of humic substances added to the diet of dairy cows on productivity, the chemical composition of milk and key parameters of rumen digestion. It was found that the 84-day use of humic acids in the diet of cows in the experimental group led to a significant increase in milk yield by 4.5 liters (p<0.05), which is a 1.2-fold increase compared to the beginning of the experiment. Inimprovement in milk quality was observed, in particular, an increase in fat content by 1.3 times and protein by 1.1 times. The study found that humic acids stimulate the activity of rumen ciliates, which, in turn, leads to a significant increase in the concentration of shortchain fatty acids (p<0.001), representatives of which are precursors of milk fat (p<0.05) and improve the absorption of nutrients from the diet. This, in turn, provides a greater amount of amino acids necessary for the synthesis of milk protein, which is confirmed by a statistically significant increase in the protein content of the cows in the experimental group (p<0.05). An important aspect of the effect of humic acids is their ability to stabilize the pH value of the rumen content within the physiological norm, which is probably achieved by increasing the buffering capacity of the rumen fluid after their administration. In addition, humic acids increased the reductase activity of the rumen microflora, which reflects the enhancement of fermentation and metabolic processes, and therefore, improved digestion efficiency. The results obtained indicate a complex positive effect of humic substances on milk productivity and rumen digestion of cows, which makes them a promising feed additive for increasing productivity and improving milk quality in modern dairy farming. addition to the increase in milk yield, a significant
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14465
ISSN: 2310-4902
УДК: 614.31:637.12/.3:616.33:612.129
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
guminovi_kysloty_vplyv.pdf632,04 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.