Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14416
Назва: Технологічний та біологічний стрес у птиці
Інші назви: Technological and biological stress in poultry
Автори: Купріянов, Герман Олегович
Kupriianov, Herman
Шмаюн, Сергій Степанович
Shmaiun, Sergiy
Ключові слова: птиця;технологічний стрес;біологічний стрес;кормовий стрес;тепловий стрес;світловий стрес;вакцинація;мікроклімат;адаптація;механізми стресу;гормональний дисбаланс;стрес;bird;technological stress;biological stress;feed stress;heat stress;light stress;vaccination;microclimate;adaptation;stress mechanisms;hormonal imbalance;stress
Дата публікації: 2025
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Купріянов Г.О. Технологічний та біологічний стрес у птиці / Г.О. Купріянов, С.С. Шмаюн // Всеукраїнська науково-практична конференція здобувачів вищої освіти «Молодь – аграрній науці і виробництву». Актуальні проблеми ветеринарної медицини(БНАУ, 22-23 квітня 2025 р.). - Біла Церква, 2025. – С.41-43.
Короткий огляд (реферат): У роботі висвітлено широкий спектр факторів, що викликають технологічний і біологічний стрес у птиці, а також їхній вплив на організм. Докладно описано реакції птиці на зміну температури, вологості, світла, щільності посадки, якість кормів і вакцинацію. Розглянуто патофізіологічні механізми розвитку стресу – зміни у гормональному балансі, порушення травлення, зниження апетиту, порушення репродуктивної функції. Порушено питання важливості правильної організації мікроклімату та режиму годівлі, уникнення переущільнення та запровадження антистресових заходів. Результати аналізу підкреслюють необхідність системного підходу до зниження стресу в птахівництві як однієї з умов забезпечення стабільного виробництва та добробуту птиці.
Опис: The work highlights a wide range of factors that cause technological and biological stress in birds, as well as their impact on the body. The reactions of birds to changes in temperature, humidity, light, stocking density, feed quality and vaccination are described in detail. The pathophysiological mechanisms of stress development are considered - changes in hormonal balance, digestive disorders, decreased appetite, impaired reproductive function. The issue of the importance of proper organization of the microclimate and feeding regime, avoidance of overcrowding and the introduction of anti-stress measures is raised. The results of the analysis emphasize the need for a systematic approach to reducing stress in poultry farming as one of the conditions for ensuring stable production and bird welfare.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14416
УДК: 619:616 – 092:636:612.015.11:001.891
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
tehnologichnyj_ta_biologichnyj.pdf712,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.