Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14323
Назва: | Організаційно-економічні засади формування системи продовольчої безпеки України в умовах глобалізації |
Інші назви: | Organizational and economic principles of the formation of the food security system of Ukraine in the conditions of globalization |
Автори: | Никоненко, Оксана Анатоліївна Nykonenko, Oksana |
Ключові слова: | продовольча безпека;food security;сільськогосподарські підприємства;agricultural enterprises;споживання;consumption;індикатори продовольчої безпеки;food security indicators;кооперація;cooperation;господарства населення;households;купівельна спроможність;purchasing power;держава;state;продовольча допомога;food aid |
Дата публікації: | 2025 |
Видавництво: | Білоцерківський національний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Никоненко О.А. Організаційно-економічні засади формування системи продовольчої безпеки України в умовах глобалізації: Дисертація на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 051 – Економіка (05 – Соціальні та поведінкові науки). Білоцерківський національний аграрний університет. – Біла Церква, 2025. – 297 с. |
Короткий огляд (реферат): | У дисертації здійснено теоретичне узагальнення й запропоновано нове вирішення важливого наукового завдання щодо формування та функціонування системи продовольчої безпеки в умовах глобалізації. здійснено теоретичне узагальнення й запропоновано нове вирішення важливого наукового завдання щодо формування та функціонування системи продовольчої безпеки в умовах глобалізації. На основі узагальнення наукових досліджень запропоновано авторський підхід до розуміння поняття продовольчої безпеки, як стану економіки, за якого населення забезпечене якісним і доступним харчуванням, що гарантує умови для нормального рівня життя, унеможливлює гостре недоїдання в країні та стимулює розвиток продовольчих інновацій, спрямованих на внутрішнє виробництво, національну продовольчу незалежність і стабільність. На основі отриманих результатів встановлено, що серед основних стратегій, які використовуються для адаптації до зазначених викликів, стало зменшення витрат через придбання дешевших товарів, залучення накопичених заощаджень і скорочення витрат на життєво важливі потреби, включно з медичними послугами. У той час як економічні фактори виявляють найбільший вплив на загальну продовольчу безпеку, домогосподарства, розташовані поблизу лінії фронту, стикаються з додатковими труднощами. Для підвищення ефективності й конкурентоспроможності м’ясного скотарства необхідно реалізувати такі заходи: надання фінансової підтримки через дотації та субсидії для розвитку племінного господарства; створення сприятливих умов страхування та оподаткування; спрощення процедур лізингу; впровадження системи стандартів якості м’яса; організація закупівельних і товарних інтервенцій. |
Опис: | The dissertation provides a theoretical generalization and offers a new solution to an important scientific problem regarding the formation and functioning of the food security system in the context of globalization. provides a theoretical generalization and offers a new solution to an important scientific problem regarding the formation and functioning of the food security system in the context of globalization. Based on the generalization of scientific research, an author's approach to understanding the concept of food security as a state of the economy for which the population is provided with high-quality and affordable food, which guarantees conditions for a normal standard of living, prevents acute malnutrition in the country and stimulates the development of food innovations aimed at domestic production, national food independence and stability. Based on the results obtained, it was established that among the main strategies used to adapt to these challenges was a reduction in costs through the purchase of cheap goods, attracting accumulated savings and reducing spending on vital needs, including medical services. While economic factors have the greatest impact on overall food security, households located near the frontline face additional challenges. To increase the efficiency and competitiveness of beef cattle breeding, the following measures should be implemented: providing financial support through grants and subsidies for the development of breeding farms; creating favorable insurance and taxation conditions; simplifying the leasing procedure; introducing a system of meat quality standards; organizing procurement and commodity interventions. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14323 |
УДК: | 338.439.5/6:339.9(477)(043.3) |
Розташовується у зібраннях: | Дисертації здобувачів ступеня доктора філософії |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Orhanizatsiino-ekonomichni.pdf | 4,36 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.