Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14301
Назва: | Біонанотехнологічні підходи до підвищення ефективності агротехнологій у птахівництві |
Інші назви: | Bionanotechnological approaches to improving the efficiency of agricultural technologies in poultry farming |
Автори: | Бітюцький, Володимир Семенович Bityutskyy, Volodymyr Цехмістренко, Світлана Іванівна Tsekhmistrenko, Svitlana Тимошок, Наталя Олександрівна Tymoshok, Natalia |
Ключові слова: | біогенний синтез;biogenic synthesis;наноселен;nanoselenium;Bacillus clausii;Bacillus clausii;пробіотики;probiotics;антиоксидантні ферменти;antioxidant enzymes;перепели;quails |
Дата публікації: | тра-2025 |
Бібліографічний опис: | Бітюцький В. С. Біонанотехнологічні підходи до підвищення ефективності агротехнологій у птахівництві / В. С. Бітюцький, С. І. Цехмістренко, Н. О. Тимошок // Розвиток сучасної науки та освіти: реалії, проблеми якості, інновації: матеріали VI Міжнар. наук.-практ. конф., (Запоріжжя, 28–30 травня 2025 р.) / М-во освіти і науки України, ТДАУ ім. Д. Моторного. - Запоріжжя, 2025. - С. 113–118. |
Короткий огляд (реферат): | Висвітлено актуальність біонанотехнологічних підходів для підвищення продуктивності птиці на прикладі зеленого синтезу наночастинок селeну (Nano-Se) пробіотичними бактеріями Bacillus clausii та B. subtilis. Обґрунтовано переваги «зеленого» синтезу Nano-Se за участю пробіотиків – екологічна безпечність, економічність та отримання біосумісних наносполук. Наведено результати досліджень біогенного синтезу наноселeну штамом B. clausii: підтверджено здатність бактерій відновлювати селеніт натрію до елементарного селeну з утворенням позаклітинних сферичних наночастинок (~300 нм). Описано характеристики цих наночастинок за даними трансмісійної електронної мікроскопії. Представлено експериментальні дані щодо годівлі перепелів пробіотичними бактеріями та біокон’югатами наноселену: додавання Nano-Se з культурами Bacillus clausii сприяло підвищенню активності антиоксидантних ферментів (каталази, супероксиддисмутази) та зменшенню вмісту карбонільних сполук, що свідчить про покращення антиоксидантного статусу птиці. Встановлено позитивний вплив таких добавок на білковий обмін та приріст маси тіла перепелів. Підкреслено перспективність використання біогенних наноселен-пробіотичних препаратів у птахівництві як альтернативи традиційним хімічним добавкам і антибіотикам-стимуляторам росту. |
Опис: | The article highlights the relevance of bionanotechnological approaches to increase poultry productivity on the example of green synthesis of selenium nanoparticles (Nano-Se) by probiotic bacteria Bacillus clausii and B. subtilis. The advantages of “green” Nano-Se synthesis with probiotics are substantiated – ecological safety, cost-effectiveness, and the obtainment of biocompatible nanocompounds. We present results of studies on biogenic selenium synthesis by B. clausii: the bacteria were confirmed to reduce sodium selenite to elemental selenium, forming extracellular spherical nanoparticles (~300 nm), as characterized by transmission electron microscopy. We describe the properties of these nanoparticles. Furthermore, experimental data on feeding quails with probiotic Nano-Se bioconjugates are provided: supplementation of Nano-Se with Bacillus and Lactobacillus cultures led to higher antioxidant enzyme activities (catalase, superoxide dismutase) and lower carbonyl compound content, indicating improved antioxidant status in birds. The Nano-Se + probiotic additives positively influenced protein metabolism and quail body weight gain. The prospects of using biogenic nanoselenium-probiotic preparations in poultry as an alternative to traditional chemical additives and antibiotic growth promoters are emphasized. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14301 |
УДК: | 636.5:620 |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
bionanotekhnolohichni_pidkhody.pdf | 650,55 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.