Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14296
Title: | Безпечність та якість продукції свинарства за застосування комплексних дезінфектантів |
Other Titles: | Safety and quality of pork products using complex disinfectants |
Authors: | Лясота, Василь Петрович Lyasota, Vasily Богатко, Надія Михайлівна Bogatko, Nadiіa Букалова, Наталія Володимирівна Bukalova, Natalia Богатко, Альона Федорівна Bogatko, Aliona Мазур, Тетяна Григорівна Mazur, Tetyana Хіцька, Оксана Анатоліївна Khitska, Oksana Джміль, Володимир Іванович Dzhmil, Volodymyr Ткачук, Світлана Алімівна Tkachuk, Svitlana Приліпко, Тетяна Миколаївна Prilipko, Tetiana Бартків, Лариса Григорівна Bartkiv, Larysa |
Keywords: | свинарство;дезінфікуючий засіб;безпечність;якість;органолептичні;фізико-хімічні;мікробіологічні показники;біологічна цінність;споживач;pig farming;disinfectant;safety;quality;organoleptic;physicochemical;microbiological indicators;biological value;consumer |
Issue Date: | 2025 |
Publisher: | БНАУ |
Citation: | Лясота В.П., Богатко Н.М., Букалова Н.В., Богатко А.Ф., Мазур Т.Г., Хіцька О.А., Джміль В.І., Ткачук С.А., Приліпко Т.М., Бартків Л.Г., Болоховська В.А. Безпечність та якість продукції свинарства за застосування комплексних дезінфектантів. Науковий вісник ветеринарної медицини, 2025. № 1. С. 19–35.Doi: 10.33245/2310-4902-2025-196-1-19-35 |
Abstract: | На сьогодні дезінфекція є невід’ємною складовою комплексу санітарно-ветеринарних заходів, спрямованих на недопущення нових захворювань; блокування, попередження розповсюдження та, за можливості, ліквідацію наявних хвороб; зменшення пресингу патогенної, умовно-патогенної чи сапрофітної мікрофлори на продуктивних тварин впродовж всього виробничого циклу, особливо в критичні його періоди. Мета дослідження − провести оцінювання безпечності та якості продукції свинарства (хімічного складу та фізико-технологічних властивостей м’яса свиней) за застосування комплексних дезінфектантів. Дослідження виконані впродовж 2022–2023 рр. у науково-дослідній лабораторії «Ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринництва» кафедри ветеринарно-санітарної експертизи, гігієни продуктів тваринництва та патанатомії ім. Й.С. Загаєвського Білоцерківського НАУ та атестованій лабораторії кафедри ветеринарно-санітарної експертизи та лабораторної діагностики ІПНКСВМ Білоцерківського НАУ. Експериментальні досліди та науково-практичні спостереження проводили в умовах АФ ТОВ «ДІМ» – господарство за вирощування свинопоголів’я Білоцерківського району Київської області. Застосовували аналітичні, фізичні, морфологічні, біохімічні, органолептичні, ветеринарно-санітарні та статистичні методи дослідження. У результаті досліджень установлено, що за використання комплексних дезінфікуючих препаратів температура повітря у контрольному та дослідних приміщеннях свиноферми становила у межах 18,50±3,16–20,50±2,36 ºС. Відносна вологість коливалась від 70,24±5,16 до 74,20±5,12 %, що відповідає нормам ВНТП. На стінах, стелі та огороджувальних конструкціях спостерігали незначний конденсат вологи. За дослідження мікроклімату у контрольному та дослідних приміщеннях встановлено, що гігієнічні показники практично не відрізнялись. Дезінфікуючому засобу «Мультиклін Аква» у концентрації 0,25 % властивий бактерицидний пролонгуючий ефект у порівнянні з препаратом «Екоцид С» у 1,0 %. Застосування у дослідних приміщеннях дезінфікуючого препарату «Мультиклін Аква» не спричиняє негативного впливу на морфологічний склад крові тварин. Різниці порівняно з тваринами контрольних груп не встановлено. По закінченню досліджень жива маса поросят на дорощуванні була вірогідно більша на тварин на 4,3 кг у дослідних групах. Середньодобовий приріст у дослідних групах тварин на 12,1 % більший, порівняно з контрольною. У поросят відгодівельного віку на 180 добу досліджень було встановлено, що середньодобовий приріст у дослідних групах на 12,7 % більший, порівняно з контрольною (p<0,05). Застосування у дослідних приміщеннях дезінфікуючого препарату «Мультиклін Аква» не спричиняло негативного впливу на масу внутрішніх органів свиней – серця, легень із трахеєю та нирок, біохімічні показники м’яса свиней. Порівняльна біологічна цінність (ПБЦ) свинини за використання інфузорії Tetrachymena pyriformis показала високу біологічну цінність свинини, отриманої від тварин дослідної групи (100,5 %). За основними органолептичними, фізико-хімічними показниками жир, отриманий від туш дослідних і контрольних груп тварин, суттєво не відрізнявся як у свіжому стані, так і після зберігання. |
Description: | ylipko T., Bartkiv L. Disinfection, both today and in the past, is an integral part of the complex of sanitary and veterinary measures aimed at preventing new diseases; blocking, preventing the spread and, if possible, eliminating existing diseases; reducing the pressure of pathogenic, conditionally pathogenic or saprophytic microfl ora on productive animals throughout the entire production cycle, and especially during its critical periods. The purpose of the study is to assess the safety and quality of pig products (chemical composition and physical and technological properties of pig meat) using complex disinfectants. Research materials. The studies were carried out during 2022–2023 in the scientifi c research laboratory "Veterinary and sanitary examination of livestock products" of the Department of Veterinary and Sanitary Examination, Hygiene of Livestock Products and Pathology named after Y.S. Zagaevskyi of Bila Tserkva National Agrarian University and the certifi ed laboratory of the Department of Veterinary and Sanitary Examination and Laboratory Diagnostics of the Institute of Veterinary and Sanitary Examination of the State Institute of Veterinary Medicine of Bila Tserkva National Agrarian University. Experimental experiments and scientifi c and practical observations were carried out in the conditions of AF LLC "DIM" - a pig farm in the Bila Tserkva district of the Kyiv region. Research methods: analytical, physical, morphological, biochemical, organoleptic, veterinary and sanitary and variational and statistical. As a result of the research, it was found that when using complex disinfectants, the air temperature in the control and experimental premises of the pig farm was observed within 18.50±3.16–20.50±2.36 ºС. Relative humidity ranged from 70.24±5.16 to 74.20±5.12 %, which corresponds to the norms of the State Standard for Animal Husbandry. Minor moisture condensation was observed on the walls, ceiling and enclosing structures. When studying the microclimate in the control and experimental rooms, it was found that the hygienic indicators practically did not diff er. The disinfectant "Multiclin Aqua" at a concentration of 0.25 % has a bactericidal prolonging eff ect compared to the drug "Ecocid C" at 1 %. The use of the disinfectant "Multiclin Aqua" in experimental rooms does not cause a negative eff ect on the morpho-biochemical composition of the blood of animals. No differences were found compared to animals in the control groups. At the end of the studies, the live weight of piglets during growth was signifi cantly higher by 4.3 kg in the experimental groups. The average daily gain in the experimental groups of animals was 12.1% higher than in the control groups. In piglets of fattening age on the 180th day of the study, it was found that the average daily gain in the experimental groups was 12.7 % higher than in the control groups (p<0.05). The use of the disinfectant preparation "Multiclin Aqua" in the experimental premises did not cause a negative eff ect on the weight of the internal organs of pigs - the heart, lungs with trachea and kidneys, biochemical indicators of pig meat. The comparative biological value (CVB) of pork for the use of ciliates infusoria Tetrahymena pyriformis showed a high biological value of pork obtained from animals of the experimental group (100.5 %). According to the main organoleptic, physicochemical indicators, fat obtained from carcasses of experimental and control groupsof animals did not diff er signifi cantly from each other both in a fresh state and after storage |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14296 |
ISSN: | 2310-4902 |
metadata.dc.identifier.udc: | 636.4.09:614.48/.94:637.5 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
bezpechnist'_ta_jakist'.pdf | 1,23 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.