Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14268
Title: Контроль безпечності та якості олії соняшникової
Other Titles: Safety and quality control of sunflower oil
Authors: Богатко, Альона Федорівна
Bogatko, Aliona
Букалова, Наталія Володимирівна
Bukalova, Natalia
Приліпко, Тетяна Миколаївна
Prilipko, Tetiana
Keywords: безпечність;якість;олія;олія рослинного походження;якість обробки сировини;вищий і перший гатунки;safety;quality;oil;vegetable oil;quality of raw material processing;top and first grade
Issue Date: 2024
Publisher: Поліський національний університет
Citation: Богатко А.Ф. Контроль безпечності та якості олії соняшникової / А.Ф. Богатко, Н.В. Букалова, Т.М. Приліпко // Матеріали ХІ щорічної Всеукраїнської наук.-практ. конф. здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Науковi читання 2024. Еколого-регіональні проблеми сучасного тваринництва та ветеринарної медицини (Поліський національний університет, 14 листопада 2024 р.). – Житомир,2024. – С.193-195.
Abstract: Контроль безпечності та якості олії рослинного походження здійснюється на всьому харчовому ланцюзі – від вирощування сільськогосподарських рослин, з яких виготовляють олію, якості обробки сировини за її виготовлення, дотримання технологічних та санітарних вимог при їх переробці, зберігання та обігу. Тому якість і безпечність рослинних олій залежить від якості сировини, яка використовується для їх виготовлення (Tian et al., 2023; Srivastava et al., 2024). Нерафіновані соняшникову олію після очищення практично не обробляють. Воно має приємний характерний смак і аромат; нерафіновану соняшникову олію поділяють на вищий, перший і другий гатунки. Вищий і перший гатунки не мають сторонніх запахів, присмаку і гіркоти. У маслі другого гатунку допускаються злегка затхлий запах і присмак легкої гіркоти, а також може утворюватися осад. У нерафінованій соняшниковій олії зберігаються корисні речовини і вітаміни: фосфоліпіди, вітаміни Е, F і каротин (Nagy еt al., 2024; Cravotto et al., 2023).
Description: Control of the safety and quality of vegetable oils is carried out along the entire food chain - from the cultivation of agricultural plants from which the oil is produced, the quality of raw material processing for its production, compliance with technological and sanitary requirements during their processing, storage and handling. Therefore, the quality and safety of vegetable oils depends on the quality of the raw materials used for their production (Tian et al., 2023; Srivastava et al., 2024). Unrefined sunflower oil is practically not processed after purification. It has a pleasant characteristic taste and aroma; unrefined sunflower oil is divided into top, first and second grades. Top and first grades do not have foreign odors, aftertaste and bitterness. In second grade oil, a slightly musty odor and a slightly bitter aftertaste are allowed, and sediment may also form. Unrefined sunflower oil retains beneficial substances and vitamins: phospholipids, vitamins E, F and carotene (Nagy et al., 2024; Cravotto et al., 2023).
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14268
metadata.dc.identifier.udc: 665.11:614.31
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
kontrol'_bezpechnosti.pdf777,22 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.