Please use this identifier to cite or link to this item:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14071
Title: | Comparison of the characteristics of boiled-smoked sausages with the requirements of existing standards for these products and compliance with the laws of Ukraine on the protection of consumer rights |
Other Titles: | Порівняння характеристик варено-копчених ковбас з вимогами діючих стандартів на дану продукцію та додержання законів України щодо захисту прав споживачів |
Authors: | Rusnak, L. Руснак, Л. В. Prilipko, Tetiana Приліпко, Тетяна Миколаївна Bukalova, Natalia Букалова, Наталія Володимирівна |
Keywords: | technical legislation;consumers;of boiled sausage;laws of Ukraine;standards;assortment;quality;технічне законодавство;споживачі;варена ковбаса;закони України;стандарти;асортимент;якість |
Issue Date: | 2025 |
Citation: | Rusnak L. Comparison of the characteristics of boiled-smoked sausages with the requirements of existing standards for these products and compliance with the laws of Ukraine on the protection of consumer rights / L. Rusnak, T. Prilipko, N. Bukalova // Modern engineering and innovative technologies. - 2025. - Issue №37. - Part 2. - P.162-167. DOI: 10.30890/2567-5273.2025-37-02 |
Abstract: | The results of the research of the characteristics of the "Serveda" of the highest grade with the requirements of the current standards for these products and compliance with the laws of Ukraine on the protection of consumer rights. Analyzing the range of boiled-smoked sausages, which currently exists in the trading network, it was found that the main type of cooked sausage in the sale is the "served" of the highest grade. The data obtained make it possible to compare the organoleptic indicators of the selected samples with each other and the requirements of the national standard. Іt was found that in most cases the enterprise indicates nutritional value not for "served", but common to boiled sausages. |
Description: | Результати дослідження характеристик ковбаси «Серведа» вищого сорту відповідності вимогам чинних стандартів на цю продукцію та відповідності законодавству України про захист прав споживачів. Аналізуючи асортимент варено-копчених ковбас, який наразі існує в торговельній мережі, було виявлено, що основним видом вареної ковбаси у продажу є «серведа» вищого сорту. Отримані дані дають змогу порівняти органолептичні показники відібраних зразків між собою та з вимогами національного стандарту. Було виявлено, що в більшості випадків підприємство вказує харчову цінність не для «серведи», а спільну для варених ковбас. |
URI: | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/14071 |
ISSN: | 2567-5273 |
metadata.dc.identifier.udc: | 614.9:579. 62:613.287:613,287.5 |
Appears in Collections: | Наукові публікації |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
comparison_of_the_characteristics.pdf | 756,48 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.