Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13988
Title: Дія мутагенів на генотипи ячменю ярого та добір змінених форм за цінними господарськими ознаками в умовах дослідного поля НВЦ БНАУ
Other Titles: Comparison of hybrids of mutant origin of spring barley according to valuable economic traits of the experimental field of the Bila Tserkva National Agrarian University.
Authors: Мартиненко, Богдан Олександрович
Martynenko, Bohdan
Keywords: ячмінь ярий, гідроксиламін, нітрозометилсечовина, концентрація мутагену, енергія проростання, схожість, господарськи цінні ознаки, покоління М1, М2,3;spring barley, hydroxylamine, nitrosomethylurea, mutagen concentration, germination energy, germination, economically valuable traits, generation M1, M2,3
Issue Date: 2023
Citation: Мартиненко Б.О. Дія мутагенів на генотипи ячменю ярого та добір змінених форм за цінними господарськими ознаками в умовах дослідного поля НВЦ БНАУ: кваліфікаційна робота магістра: спец. 201 Агрономія / БНАУ, каф. СНПК; наук. кер. В.Я. Сабадин. - Біла Церква, 2023. - 60 с.
Abstract: Селекційне удосконалення сортів є одним з найбільш ефективних, дешевих та екологічно безпечних заходів у цьому напрямку, що дає змогу підвищити врожайність, покращити якість та стійкість до абіотичних та біотичних факторів навколишнього середовища. Мутаційна мінливість лежить в основі будь-якого вихідного матеріалу для селекції. Метою роботи було визначити чутливість сортів ячменю ярого до дії різних концентрацій мутагенів у М1. Дослідити дію мутагенів на формування господарськи цінних ознак у М2, М3 сортів ячменю ярого. Дослідження проводили із сортами ячменю ярого миронівської селекції МІП Мирослав і одеської – Таманго.
Description: Selective improvement of varieties is one of the most effective, cheap and ecologically safe measures in this direction, which makes it possible to increase yield, improve quality and resistance to abiotic and biotic factors of the environment. Mutational variability is the basis of any source material for breeding. The aim of the work was to determine the sensitivity of spring barley varieties to the action of different concentrations of mutagens in M1. To investigate the effect of mutagens on the formation of economically valuable traits in M2, M3 varieties of spring barley. The research was carried out with spring barley varieties of Mironov selection of MIP Myroslav and Odesa - Tamango.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13988
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Martynenko B.O..pdf375,11 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.