Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13868
Назва: Характер успадкування довжини стебла та порядкових міжвузлів за гібридизації різних за висотою сортів пшениці м’якої озимої в умовах НВЦ БНАУ
Інші назви: Character of inheritance of stem length and ordinal internodes in hybridization of different height varieties of soft winter wheat under conditions of the experimental field of the Research and Production Centre of Bila Tserkva National Agrarian University
Автори: Левченко, Сергій Олександрович
Levchenko, Serhii
Ключові слова: пшениця м'яка озима; soft winter wheat;сорт; variety;довжина стебла; stem length;порядкові міжвузля; ordinal internodes;ступінь фенотипового домінування; degree of phenotypic dominance
Дата публікації: 2024
Видавництво: Білоцерківський НАУ
Короткий огляд (реферат): Експериментальна частина дослідження виконувалась впродовж 2022–2024 рр. в умовах дослідного поля навчально-виробничого центру Білоцерківського національного аграрного університету. Матеріалом досліджень були сорти пшениці м’якої озимої сорти пшениці м’якої озимої: Білоцерківська напівкарликова, Сонечко, Смуглянка, Донська напівкарликова, Лісова пісня, Столична, Писанка, Відрада, Альбатрос одеський, Одеська 267, Ластівка одеська, Пилипівка, а також гібриди F1. Метою кваліфікаційної роботи було дослідження успадкування довжини стебла і порядкових міжвузлів за гібридизації різних за висотою сортів пшениці м’якої озимої. Польові досліди і фенологічні спостереження проводили у польовій дослідній сівозміні відповідно до «Методики державного сортовипробування сільськогосподарських культур». Попередник – гірчиця на зерно. Агротехніка – загальноприйнята для вирощування пшениці м’якої озимої у зоні проведення досліджень. Встановлено, що показники ступеня фенотипового домінування за довжиною головного стебла та порядковими міжвузлями пшениці м’якої озимої залежать як від підбору пар гібридизації, так і умов року. Виділено сорти та комбінації схрещування, які рекомендовано залучати в селекційний процес для створення нового різноманітного за селекційно цінними ознаками вихідного матеріалу з комплексом господарсько-цінних ознак The experimental part of the research was carried out during 2022–2024 in the experimental field of the Research and Production Centre of Bila Tserkva National Agrarian University. The research material was soft winter wheat varieties Bilotserkivska semi-dwarf, Sonechko, Smuhlianka, Donska semi-dwarf, Lisova Pisnia, Stolychna, Pysanka, Vidrada, Albatros Odeskyi, Odeska 267, Lastivka Odeska, Pylypivka/ The purpose of the qualification work was to study the inheritance of stem length and ordinal internodes in hybridization of soft winter wheat varieties of different heights. Field experiments and phenological observations were conducted in a field experimental crop rotation in accordance with the «Methodology of state variety testing of agricultural crops». The predecessor was mustard for grain. Agricultural technology was generally accepted for growing soft winter wheat in the research area. It has been established that the degree of phenotypic dominance in the length of the main stem and ordinal internodes of soft winter wheat depends on both the selection of hybridization pairs and the conditions of the year. The varieties and combinations of crosses that are recommended to be involved in the breeding process to create a new source material diverse in terms of breeding valuable traits with a complex of economically valuable traits were identified.
Опис: Левченко С.О. Характер успадкування довжини стебла та порядкових міжвузлів за гібридизації різних за висотою сортів пшениці м’якої озимої в умовах НВЦ БНАУ: кваліфікаційна робота магістра (201 Агрономія) / БНАУ; Наук. кер. Ю.О. Куманська. - Біла Церква, 2024. - 64 с.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13868
Розташовується у зібраннях:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kharakter_uspadkuvannia.pdf789,73 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.