Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13762
Title: Господарсько-біологічна оцінка безнасінних сортів винограду в умовах ботанічного саду БНАУ
Other Titles: Economic and biological assessment of seedless grape varieties in the conditions of the botanical garden of the Ukrainian National Academy of Sciences.
Authors: Веред, Олександр Андрійович
Vered, Oleksandr
Keywords: сорти винограду;органолептична оцінка;урожайність;загальний стан куща;grape varieties;organoleptic evaluation;productivity;general condition of the bush
Issue Date: 2024
Publisher: Білоцерківський НАУ
Citation: Веред О.А. Господарсько-біологічна оцінка безнасінних сортів винограду в умовах ботанічного саду БНАУ : Кваліф. робота магістра / БНАУ, Агробіотехнологічний ф-т, спец. 201 "Агрономія"; наук. кер. Л.А. Шубенко. – Біла Церква, 2024. – 51 c.
Abstract: В результаті досліджень, які проводились на винограднику в ботанічному саду БНАУ протягом 2023-2024 років, отримані наступні результати: за оцінкою загального стану кущів сорт Мєчта (4,7 балa) перевищував значення контрольного сорту; в середньому за роки дослідження показники розрахункової урожайності коливалися в межах від 15,3 до 30,7 т/га; за результатами розрахунків серед сортів найвищим показником характеризувався сорт Кишмиш Венера (30,7 т/га), що на 41,1 % переважав контроль; за результатами органолептичного аналізу, за привабливістю і смаковими властивостями виділені сорти Кишмиш білий (к) та Володар.
Description: As a result of the research conducted on the vineyard in the botanical garden of the BNA during 2023-2024, the following results were obtained: according to the assessment of the general condition of the bushes, the Mechta variety (4.7 points) exceeded the value of the control variety; on average, during the years of the study, the estimated productivity indicators ranged from 15.3 to 30.7 t/ha; according to the results of calculations, among the varieties, the Kishmish Venera variety was characterized by the highest indicator (30.7 t/ha), which was 41.1% higher than the control; according to the results of the organoleptic analysis, according to attractiveness and taste properties, the Kishmish white (k) and Volodar varieties were selected.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13762
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи (магістри)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
D_2024_ Vered.pdf895,38 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.