Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13126
Title: Економічні аспекти еволюції поняття «доступність продовольства» в контексті забезпечення продовольчої безпеки країни
Other Titles: Economic evolutionary aspects of «food affordability» in the context of ensuring country's food security
Authors: Артімонова, Ірина Вікторівна
Artimonova, Iryna
Киришун, Дмитро Володимирович
Kyryshun, Dmytro
Keywords: продовольча безпека, раціональні норми споживання, збалансований раціон харчування, запаси продовольства, рівень доходів, величина та структура витрат, доступність продовольства;food security, rational consumption norms, balanced diet, food stocks, income level, value and structure of expenses, food affordability
Issue Date: 2024
Publisher: Економічний науково-практичний журнал «Сталий розвиток економіки»
Citation: Артімонова І.В., Киришун Д.В. Економічні аспекти еволюції поняття «доступність продовольства» в контексті забезпечення продовольчої безпеки країни. Сталий розвиток економіки. 2024. № 3 (50). С. 304–310. https://doi.org/10.32782/2308-1988/2024-50-45
Abstract: У статті висвітлено еволюцію підходів до поняття «доступність продовольства», яке було обумовлено змінами в рівні життя населення, обмеженою кількістю продовольства необхідної харчової цінності, відсутністю достатнього обсягу фінансових ресурсів, необхідних для купівлі продуктів харчування. Згідно з Міжнародним пактом про економічні, соціальні та культурні права у статті розкрито ключові завдання, що були спрямовані на підвищення доступності продовольства для всіх соціальних прошарків суспільства. Проведено статистичний аналіз стану продовольчої безпеки в Україні та світі, визначено основні деструктивні наслідки, що виникли у продовольчому секторі української економіки та вплинули на її рівень останнім часом. Проведене дослідження свідчить, що продовольчу безпеку слід розглядати у трьох взаємопов'язаних аспектах, з позиції фізичної, економічної та соціальної доступності основних видів продовольства для населення. Обґрунтовано доцільність створення механізмів адресної продовольчої допомоги соціально незахищеним групам населення, які мають забезпечити їм вільний доступ до харчових продуктів відповідної якості та асортименту незалежно від рівня доходів. Проведені дослідження дали змогу дійти висновків, що програми продовольчої допомоги, що ґрунтуються на ідеології соціальної справедливості є невід'ємною частиною програм продовольчої безпеки населення в більшості розвинених країн.
Description: The article reflects the evolution of approaches to the concept of "food affordability," which was caused by changes in the population's standard of living, limited amounts of food of necessary nutritional value, and insufficient financial resources necessary for the purchase of food products. Under the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights, the article reveals key tasks aimed at increasing food affordability for all sectors of society. A statistical analysis of food security in Ukraine and worldwide was carried out, determining the main destructive consequences that arose in the food sector of the Ukrainian economy and recently affected its level. Research shows that food security should be considered in three interrelated aspects: the physical availability of staple food for the population, which means the sufficiency (in terms of human needs) of food products in physical volumes, or uninterrupted delivery of food to places of consumption; economic food affordability, characterized by the possibility of purchasing products by all socio-demographic groups only at the level of physiological nutritional norms; and social accessibility, understood as access to food for all sectors of the population, regardless of social status, gender, age, and location. The synthesis of scientific works by domestic scholars exploring problems of food affordability made it possible to identify five key groups of factors: income level of the population, level of prices for food, level and structure of expenditures, ratio of prices to incomes, and ratio of prices to costs, which significantly affect economic food affordability for the population. The expediency of creating supplemental nutrition assistance mechanisms for vulnerable groups in society is substantiated, which should provide them with free access to food products of appropriate quality and assortment, regardless of income level. Research has led to the conclusion that food assistance programs based on the ideology of social justice are an integral part of food security programs for the population in most developed countries.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13126
metadata.dc.identifier.udc: 338.439.6-029:33
Appears in Collections:Наукові публікації



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.