Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13020
Назва: | Ефективність державної підтримки виробництва молока в Україні |
Інші назви: | Efficiency of state support for milk production in Ukraine |
Автори: | Семсал, Анна Вікторівна Semsal, Anna Шупик, Сергій Миколайович Shupyk, Serhiy |
Ключові слова: | державна підтримка, сільськогосподарське підприємство, молочне скотарство, ефективність, господарство населення;state support, agricultural enterprise, dairy cattle breeding, e൶ciency, population economy |
Дата публікації: | 2021 |
Видавництво: | Білоцерківський національний аграрний університет |
Бібліографічний опис: | Семисал А.В., Шупик С.М. Ефективність державної підтримки виробництва молока в Україні. Економіка та управління АПК. 2021. № 2. С. 50–62. |
Короткий огляд (реферат): | Стаття присвячена оцінюванню ефективності державної підтримки виробництва молока в Україні. Доведено, що з метою подолання негативних тенденцій в галузі та підвищення інвестиційної привабливості молочного скотарства у стратегічній перспективі необхідно підвищити дієвість інструментів державного регулювання галузі, нарощування обсягів державної підтримки і вдосконалення механізмів надання субсидій. Вважаємо, що позитивний вплив на забезпечення ефективності виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах було досягнуто також завдяки запровадженню такого інструменту як надання дотацій на фінансування будівництва нових ферм, доцільним було б передбачити держпідтримку на розвиток та запровадження інноваційних технологій товаровиробниками галузі. Водночас необхідно запроваджувати здешевлення витрат на модернізацію виробничих потужностей у сільськогосподарських підприємствах, будівництво інноваційних переробних потужностей. Доведено, що внаслідок низької дієвості інструментів державного регулювання молочного скотарства та значних обсягів капіталовкладень, галузь не приваблює нових товаровиробників. Крім цього у країні не створено відповідних умов до переходу ОСГ з виробництва молока у малі підприємницькі структури та нарощенню виробничого потенціалу фермерськими господарствами, що також сприяє появі нових гравців на ринку сирого молока. При цьому експертами було враховано ризик входження нових зарубіжних гравців. Встановлено, що основними чинниками зовнішнього середовища, які впливають на ефективний розвиток молочного скотарства є: державна підтримка галузі та інновацій, покращення інвестиційного клімату. Внутрішні чинники ефективного розвитку галузі пов’язані із наявністю та оптимальною структурою основних і оборотних засобів; раціональним підбором та розміщенням персоналу; раціональним використанням кормових угідь; покращенням породного складу стада; розвитком матеріально-технічної бази; підвищенням коефіцієнта оновлення основних засобів; підвищенням рівня механізації та автоматизації технологічних процесів; впровадженням інноваційних технологій утримання худоби та годівлі; додержанням наукових вимог відтворення стада; інтегрованою диверсифікацією; розвитком системи планування та прогнозування, нормування та контролю затрат; дієвою системою мотивації працівників, гнучкою системою управління і відповідним соціальним забезпеченням працівників. |
Опис: | The article is devoted to the evaluation of the e൵ectiveness of state support for milk production in Ukraine. It is proved that in order to overcome the negative trends in the industry and increase the investment attractiveness of dairy farming in the strategic and future perspective, it is necessary to increase the e൵ectiveness of state regulation, increase state support and improve subsidy mechanisms. We believe that the positive impact on ensuring the e൶ciency of milk production in agricultural enterprises has also been achieved through the introduction of such a tool as subsidies to ¿nance the construction of new farms. We believe that it is necessary to introduce cheaper costs for the modernization of production facilities in agricultural enterprises, construction of innovative processing facilities. It is proved that the low e൶ciency of state regulation instruments of dairy farming and large amounts of investment, the industry does not attract new producers. In addition, the country has not created appropriate conditions for the transition of OSG from milk production to small businesses and increasing the production capacity of farms, which also does not lead to the emergence of new players in the raw milk market. At the same time, the experts took into account the risk of entering new foreign players. It is established that the main factors of the external environment that a൵ect the e൵ective development of dairy farming are: state support of the industry and innovation, improving the investment climate. Internal factors of e൵ective development of the industry are related to; availability and optimal structure of ¿xed and current assets; rational selection and placement of sta൵; rational use of forage lands; improving the breed composition of the herd; development of material and technical base; increasing the rate of renewal of ¿xed assets; increasing the level of mechanization and automation of technological processes; introduction of innovative technologies of cattle keeping and feeding; compliance with scienti¿c requirements for herd reproduction; integrated diversi¿cation; development of the system of planning and forecasting, rationing and cost control; an e൵ective system of employee motivation, a Àexible management system and appropriate social security for employees. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/13020 |
УДК: | 338.242:637.1(477) |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
semsal_a._shupyk_s._2-2021 (1).pdf | 927,6 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.