Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12700
Назва: Вплив гумінових кислот на органолептичні та фізико-хімічні показники телятини
Інші назви: The influence of humic acids on the organoleptic and physico-chemical indicators of veal
Автори: Якубчак, Ольга Миколаївна
Yakubchak, Olha
Тишківська, Наталія Василівна
Tishkіvska, Natalii
Кравченко, І.М.
Kravchenko, I.
Мазур, Тетяна Григорівна
Mazur, Tetyana
Тишківський, Михайло Ярославович
Tishkivskiy, Mykhailo
Ключові слова: гумінові кислоти;масова частка жиру;забійний вихід;середньодобовий приріст;органолептичні показники;величина рН;масова частка білків;humic acids;slaughter yield;average daily gain;organoleptic indicators;pH;mass fraction of proteins;mass fraction of fat
Дата публікації: 2024
Видавництво: БНАУ
Бібліографічний опис: Вплив гумінових кислот на органолептичні та фізико-хімічні показники телятини / О.М. Якубчак, Н.В. Тишківська, І.М. Кравченко та ін. // Наук. вісник вет. медицини6 зб-к наук. праць. - Біла церква: БНАУ, 2024. - Вип. 1. - С.41-48. Doi: 10.33245/2310-4902-2024-188-1-41-48
Короткий огляд (реферат): В умовах сьогодення актуальним є питання продовольчої безпеки. Причиною загострення є повномасштабна війна на території України, яка спричиняє не лише скорочення поголів’я тварин, а також вимушену зміну раціонів з урахуванням нестачі кормів. Для задоволення потреб споживачів у м’ясі, попит на яке зростає, виробники часто застосовують стимулятори росту та кормові антибіотики. Заборона на використання яких у Євросоюзі набула чинності ще у 2006 році. Саме тому, альтернативним на сьогодні є застосування природних стимуляторів росту, особливе місце серед яких посідають органічні кормові суміші виготовлені на основі гумінових кислот. Метою роботи було визначити вплив органічної кормової суміші, виготовленої на основі гумінових кислот, на органолептичні та фізико-хімічні показники м’яса телятини. У процесі дослідження використані загальноприйняті методи: зоотехнічні (визначення маси тіла тварин, середньодобовий приріст, категорії вгодованості), клінічні (оцінка зовнішнього вигляду, рухової активності, споживання корму), лабораторні: органолептичні (колір, запах, консистенція, смак, соковитість та аромат м’яса, прозорість бульйону), фізико-хімічні (величина рН, масова частка вологи, білка, жиру) та статистичні. Вивчено вплив гумінових кислот на приріст маси тіла бугайців, віком 6–8 місяців, та їх вгодованість. Водночас вивчали зміни забійних показників туш, органолептичні та фізико-хімічні показники телятини. Було встановлено, що додавання гумінових кислот до раціону тварин впродовж 50 діб сприяє підвищенню середньодобових приростів на 18 % та покращення вгодованості. Маса тіла тварин дослідної групи збільшилась на 38,4±3,7 кг (р˂0,01), порівняно із початковими показниками досліду, середньодобовий приріст становив 783,6±75,8 г проти 570,1±85,8 г (р˂0,1) у контрольній групі. Забійна маса тварин дослідної групи була більшою на 8,0 кг (р˂0,1), порівняно з контрольною, маса туш бугайців дослідної групи на 6,3 кг перевищує значення контрольної, забійний вихід туш дослідної групи на 1,3 % вищий, ніж контрольної. Колір телятини дослідної групи мав інтенсивніше забарвлення, ніж контрольної. Причиною цього може бути прискорення синтезу міоглобіну під впливом гумінових кислот. Експерти оцінили запах зразків, отриманих від туш дослідних тварин у 4,10±0,86 бала проти 3,78±0,69 контрольних. Аромат м’яса теж був оцінений вищим балом у бугайців дослідної групи, порівняно з контрольною.Масова частка білків у телятині дослідної групи перевищувала показники контрольної групи р<0,05, що вказує на позитивний вплив застосування гумінових кислот на синтез білків. Масова частка жиру у м’ясі тварин дослідної та контрольної груп вірогідно не відрізнялася і в середньому по групі становила 0,76±0,18 та 0,87±0,12 % відповідно. Гумінові кислоти здатні впливати на розподіл жирів і білків в організмі і, в такий спосіб, змінювати хімічний склад мʼяса. Величина рН м’яса тварин дослідної та контрольної груп вірогідно не відрізнялася (р<0,1), за середнього значення по групі 5,67±0,06 до 5,79±0,04 одиниць відповідно.
Опис: In today's conditions, the issue of food security is acute. The reason for the aggravation is the fullscale war on the territory of Ukraine, which causes not only a reduction in the number of animals, but also a forced change of rations, taking into account the lack of fodder. To meet the demands of consumers in meat, the demand for which is increasing, producers often use growth stimulants and feed antibiotics. The ban on their use in the European Union entered into force in 2006. That is why, the use of alternative natural growth stimulators, among which a special place is occupied by organic fodder mixtures made on the basis of humic acids. The aim of the work was to determine the effect of organic fodder mixture made on the basis of humic acids on live body weight, slaughter parameters of the carcass and meat quality of cattle. In the research process, generally accepted methods were used: zootechnical (determination of animal body weight, average daily growth, fattening categories), clinical (evaluation of appearance, motor activity, feed consumption), laboratory: organoleptic (color, smell, consistency, taste, juiciness and aroma of meat, broth transparency), physico-chemical (pH value, mass fraction of moisture, protein, fat) and statistical. The influence of humic acids on the weight gain of cattle aged 6-8 months and their fatness was studied. Along with this, changes in the slaughter parameters of carcasses, organoleptic and physicochemical parameters of veal were studied. It was established that the addition of humic acids to the diet of animals for 50 days contributes to an increase in average daily gains by 18% and an improvement in fatness. The weight of animals in the experimental group increased by 38.4±3.7 kg (р˂0.01), compared to the beginning of the experiment, the average daily gain is 783.6±75.8 g, against 570.1±85.8 g (р˂0.1) in the control group. The slaughter weight of the animals of the experimental group was higher by 8.0 kg (р˂0.1) compared to the control, the weight of the carcasses of the experimental group was 6.3 kg higher than the value of the control, the slaughter yield of the carcasses of the experimental group was 1.3% higher than control The color of the veal of the experimental group was more intense than that of the control group; the reason for this may be the acceleration of myoglobin synthesis under the influence of humic acids. Experts rated the smell of the samples obtained from the carcasses of experimental animals at 4.10±0.86 points against 3.78±0.69 of the control ones. The aroma of the meat was also evaluated with a higher score in the Bugai people of the experimental group compared to the control group. The mass share of proteins in the veal of the experimental group exceeded the indicators of the control group by p<0.05, which indicates a positive effect of the use of humic acids on protein synthesis. The mass fraction of fat in the meat of animals of the experimental and control groups probably did not differ on average by group and was 0.76±0.18 and 0.87±0.12%, respectively. Humic acids can affect the distribution of fats and proteins in the body and, thus, change the composition of meat. The pH of the meat of the animals of the experimental and control groups probably did not differ (р<0.1), with an average value of 5.67±0.06 to 5.79±0.04 units, respectively.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12700
ISSN: 2310-4902
УДК: 636.033/.2:637.512:614.31
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vplyv_guminovyh_kyslot.pdf398,37 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.