Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12530
Title: Changes in the quality of green mass and pea grain depending on the use of microfertilisers and ammonium sulphate.
Other Titles: Зміна якості зеленої маси та зерна гороху залежно від застосування мікродобрив та сульфату амонію.
Authors: Панченко, Тарас Валентинович
Panchenko, Taras
Грабовський, Микола Борисович
Hrabovskyi, Mykola
Лозінська, Тетяна Павлівна
Lozinska, Tetyana
Keywords: peas, microfertilizers, ammonium sulphate, carotene content, protein content.;горох, мікродобрива, сульфат амонію, удобрення, вміст каротину, вміст білку.
Issue Date: 8-Sep-2024
Publisher: Slovak University of Agriculture in Nitra
Citation: Panchenko T. Changes in the quality of green mass and pea grain depending on the use of microfertilisers and ammonium sulphate / T. Panchenko, M. Grabovskyі, T. Lozinska. // Book of Abstracts of the 6th International Scientific Conference Agrobiodiversity for Improving the Nutrition, Health, Quality of People Life and Nature. September 8, Nitra. - 2024. - Р. 97.
Series/Report no.: №6;
Abstract: All microelements, except zinc, increased pea grains' protein content over the years of research. The highest protein content in the green mass of peas was obtained by applying ammonium sulphate – 17.6%, boron – 16.5%, and molybdenum – 16.9%. The increase in protein content in the vegetative and grain parts of peas can be explained by an increase in the number and weight of leaves. In our study, we observed an increase in leaf weight and size in pea plants under the influence of ammonium sulphate and trace elements.
Description: Спостерігається позитивний вплив мікроелементів, крім цинку, зростає вміст білка у рослин гороху. Найвищий вміст білка в зеленій масі гороху отримано за внесення сульфату амонію – 17,6 %, бору – 16,5 %, молібдену – 16,9 %. Збільшення вмісту білка у вегетативній та зерновій частинах гороху можна пояснити збільшенням кількості та маси листків. У нашому дослідженні ми спостерігали збільшення маси та розміру листків у рослин гороху під впливом сульфату амонію та мікроелементів.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/12530
ISBN: 978‐80‐552‐2770‐2
metadata.dc.identifier.udc: 633.35:631.83/.84
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Горох мікродобрива (Словачина 2024).pdf640,15 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.