Please use this identifier to cite or link to this item: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11963
Title: The current state of forensic commodity and forensic veterinary examination of food products
Other Titles: Сучасний стан судово-товарознавчої та судово-ветеринарної експертизи харчових продуктів
Authors: Bukalova, Natalia
Букалова, Наталія Володимирівна
Prilipko, Tetiana
Приліпко, Тетяна Миколаївна
Bogatko, Nadiіa
Богатко, Надія Михайлівна
Rusnak, L.
Руснак, Л. В.
Keywords: food products;commodity accompanying documents;forensic commodity examination;evidence base;expert;legal norms;харчові продукти;товарно-супровідні документи;судово-товарознавча експертиза;доказова база;експерт;правові норми
Issue Date: 2024
Citation: The current state of forensic commodity and forensic veterinary examination of food products / N. Bukalova, T. Prilipko, N. Bogatko, L. Rusnak // Modern engineering and innovative technologies. - 2024. - Issue №31. - Part 1. - P.46-54.
Abstract: The article highlights aspects of the current state of forensic and veterinary examination of food products. Forensic commodity expertise is a study by an expert commodity expert or veterinary medicine specialist of any issues, the solution of which requires the application of special knowledge in this field. During the forensic veterinary examination, the consumer properties of goods are evaluated according to organoleptic, physico-chemical and other quality indicators, safety indicators (microbiological, toxicological, mycological, radiological), as well as their quantitative characteristics, which is carried out by experts by conducting tests (measurements) , studying the information on the marking and researching the corresponding product accompanying documents. The active development of trade in food products, their presence in foreign economic transactions, in certain cases necessitate the appointment of forensic examinations. The subject of forensic examination of food products is factual data in the case, which are established by a forensic expert on the basis of special knowledge, as a result of their research, their relations (connections) of products with the phenomena of the surrounding reality (various influences) and functionally related processes (packaging, transportation, storage), carried out within the limits of current legal norms, with the aim of obtaining an evidentiary base for investigation and court. The subject of examination of food products makes it possible to correctly define the range of tasks and choose an expert or experts
Description: У статті висвітлені аспекти сучасного стану судово-товарознавчої та судово-ветеринарної експертизи харчових продуктів. Судова товарознавча експертиза – це дослідження експертом товарознавцем чи фахівцем ветеринарної медицини будь-яких питань, вирішення яких вимагає застосування спеціальних знань у цій галузі. Під час проведення судової товарознавчо-ветеринарної експертизи оцінюються споживчі властивості товарів за органолептичними, фізико-хімічними та іншими якісними показниками, показниками безпечності (мікробіологічними, токсикологічними, мікологічними, радіологічними), а також їх кількісними характеристиками, що здійснюється експертами шляхом проведення випробувань (вимірювань), вивчення інформації за маркуванням і дослідження відповідних товарно-супровідних документів. Активний розвиток торгівлі харчовими продуктами, їх наявність у зовнішньоекономічних операціях, у певних випадках зумовлюють необхідність призначення судових експертиз.. Предметом судово-товарознавчої експертизи продовольчих товарів є фактичні дані у справі, які встановлюються судовим експертом на підставі спеціальних знань, у результаті їх дослідження, їх відносин (зв’язків) продукції з явищами навколишньої дійсності (різними впливами) і функціонально пов’язаних з ними процесів (упаковкою, транспортуванням, зберіганням), проведеного в межах чинних правових норм, з метою отримання доказової бази для слідства та суду. Предмет експертизи продовольчих товарів дає змогу правильно визначити коло завдань та обрати експерта або експертів.
URI: http://rep.btsau.edu.ua/handle/BNAU/11963
ISSN: 2567-5273
metadata.dc.identifier.udc: 614.9:579. 62:613.287:613.287.5
Appears in Collections:Наукові публікації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
the current state.pdf707,16 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.